Roslund & Hellström

Jag har sagt det förr och upprepar det mer än gärna: Inom deckargenren finns det en författarpar som är i fullständig särklass, nämligen Roslund & Hellström. Du som gillar deckare och ännu inte läst någon av deras böcker, rekommenderas verkligen att göra det. Stieg Larsson-triologin var bra, men jämfört med det här författarparets böcker skiljer det flera divisioner. Det märks också i utmärkelser och annan uppmärksamhet, vilket i högsta grad är välförtjänt.

Paret har hittills gett ut följande böcker: Odjuret (2004), Box 21 (2005), Edward Finnigans upprättelse (2006), Flickan under gatan (2007), Tre sekunder (2009) samt Två soldater (2012). Jag håller för närvarande på och läser den sistnämnda boken och den har börjat lika lovande som övriga böcker.

Det som är så speciellt med Anders Roslund och Börge Hellström är att deras historier är så påträngande otäcka, det är nästan overkligt samtidigt som det mycket väl kan vara exakt så mitt bland oss vanliga svenskar som lever vårt dagliga svenssonliv. Böckerna väcker mycket funderingar kring vem som är offer och vem som är förövare. Researchen är magnifik och själva historierna är så briljant och intelligent uppbyggda att man fullständigt bara slukas in i en vidrig värld som både känns fiktiv och verklig på samma gång. Språket är också bra, även om jag i den senaste boken bitvis kan tycka att de nästan krånglar till det i onödan, åtminstone inledningsvis.

//Steven :-)



 



Kommentera här: