Fredagsuppdatering 31 mars 2017

Det är min trettonde fredagsuppdatering sedan jag började skriva dessa i bloggen och jag är ganska nöjd med nyordningen. Det finns också en ständigt närvarande dröm att hinna blogga om många fler saker, men just nu räcker inte tiden riktigt till.
 
Fredagar brukar jag försöka sluta jobba i hyfsad tid, men idag hade jag ett viktigt möte som inte slutade förrän kl 17. Det fick konsekvensen att jag faktiskt hoppade över ett planerat träningspass på gymmet, men det har ändå blivit 24 pass under mars och därmed totalt 69 hittills under 2017. Orkar jag hålla den här takten så kommer jag att nå mitt mål om 160 pass under 2017 redan i månadsskiftet juli-augusti.
 
På tal om träning så duschar jag alltid på gymmet. Ja, det kan ju låta konstigt men min bedömning är att merparten av de som gymmar väljer att duscha hemma. Där får jag verkligen utmana en av mina stora fobier, nämligen hårfobi. Det kanske är en överdrift att kalla det fobi, men jag tycker det är fruktansvärt äckligt med ansamlingar av hår i handfat och på golvbrunnsgaller. Nedanstående bild är tagen en randomkväll på gymmet och inte det värsta jag sett, långt ifrån. Jag vet inte om det beror på avsaknad av eget hår på huvudet eller vad det är som gör att jag tycker det är så äckligt med hår.
 
 
Förra veckan, den 21 mars, var det prick ett år sedan som jag började jobbet som rektor på Europaskolan Malma. Då var jag borta på utbildning, men i tisdags när vi hade ledningsgruppsmöte uppmärksammades jubileet av min fina ledningsgrupp. De hade bakat en banankaka (jag älskar bananer och kakor...) och dessutom fick jag ta emot nedanstående samling med omdömen om mig själv. Därmed var det aldrig sinande bekräftelsebehovet mättat för en stund :) Tack Marie, Ola, Elisabet och Ola.
 
 
I övrigt har veckan varit ganska o-händelserik. Jag har känt mig i bra balans, mått bra, fått ganska mycket gjort, men sovit lite för lite. Definitivt en vecka som inte sticker ut och även såna veckor har sin charm.
 
Vi har ju haft tre hundvalpar kvar, men den här veckan har två av dessa flyttat till sina nya hem. En hamnade i Uppsala och en hamnade i Örebro. Den tredje har varit utackorderad, men om allt går som vi hoppas kommer även han att få ett nytt hem nästa vecka.
 
 
Imorgon ska jag på 50-årsfest vilket ska bli grymt kul. Under den största delen av kvällen ska jag vara gäst, men när lördag övergår till söndag går jag från gäst till DJ. Även i övrigt har jag massor att göra. Trädgårdsarbete, plugg och sådant som tillhör jobbet. Bara att ta en sak i taget och njuta av att det blivit april, en vårmånad på riktigt.
 
Var snälla mot varandra och ha en riktigt trevlig helg!

Fredagsuppdatering 24 mars 2017

Dags för veckans fredagsuppdatering och nu vankas det äntligen vår. Vårdagjämningen är passerad, gradantalet kommer att stiga till tvåsiffrigt i helgen då vi dessutom övergår till sommartid och därmed blir det ännu ljusare på kvällarna. Dessutom är det lönefredag för de flesta, men precis som förra månaden inte för mig och andra som får lön den 27:e.
 
Mitt humör har åkt lite berg-och-dal-bana under veckan. Jag har koll på orsakerna, men självklart stör det lite när det kommer en dal även om jag vet anledningen. Kanske är det extra irriterande när det egentligen varit en toppenvecka med tre dagar på rektorsutbildningen och två fullmatade kompetensutvecklingsdagar på skolan. Rektorsutbildningen glider in på upploppet och det här var vårt sista internat innan avslutningsinternatet i mitten av maj. Slutuppgiften, som ska vara inne om fyra veckor, stressar naturligtvis en del och en stänk av vemod finns också eftersom det varit en fantastisk utbildning med bra lärare, vass litteratur och många spännande föreläsare och jag har dessutom haft turen att hamna i en basgrupp som jag älskar. Alla häftiga förrätter och desserter på Stora Brännbo i Sigtuna kommer jag också sakna.
 
 
I onsdags kväll var jag, älsklingen och Marie-Helene på Harrys för att äta och lyssna på Ellinore som höll i musikquizet. Det var gott (åt en stor toast skagen till huvudrätt....) och väldigt mysigt. Jag gillar verkligen stämningen på Harrys i Strängnäs.
 
Tränat har jag naturligtvis också gjort, men mindre än vanligt på grund av rektorsutbildningen och krogbesöket. Hur jag än försöker tänja på dygnet så fixar inte ens jag att hinna med allt. Jag hade planerat för tre dagars vila, men abstinensen blev för stor i Sigtuna och jag sprang en halvmil i hotellets fina gym. Totalt blev det fyra träningspass under veckan och det känns fortsatt väldigt bra.
 
Under tio söndagskvällar har jag följt dramaserien Innan vi dör på SVT. I söndags var det dags för sista avsnittet och det var en galen nagelbitare. Jag har verkligen älskat serien som bitvis varit så spännande att jag nästan haft ont i magen. Jag imponeras enormt av Adam Pålsson som spelat huvudrollen och i min bok är han Sveriges nästa stora skådespelarstjärna.
 
 
Roligare än så här blir det inte och det kanske är början till slutet för mina fredagsuppdateringar som haft en livslängd på 3-4 år (jag har inte exakt koll). Eller så känner jag bara så just ikväll när inte humöret är tipp-topp.
 
Jag önskar alla en riktigt trevlig helg. Se det positiva hos era medmänniskor och var snälla mot varandra!
 
//Steven :-)
 
 

Fredagsuppdatering 17 mars 2017

Fredag igen och dags för den obligatoriska fredagsuppdateringen. Det är motsvarande fredag som jag förra året gjorde min sista arbetsdag som rektor på Åkerskolan (exakt ett år sen imorgon). Det finns många medarbetare och vissa andra förutsättningar jag saknar från den sejouren, men det väger lätt mot hur min arbetssituation ser ut idag. Saknaden är vad jag hör inte särskilt ömsesidig och det kan jag leva med. Det hör liksom till, men jag kan titta mig i spegeln varje dag och säga att jag gjorde det bästa jag kunde utifrån de förutsättningar jag hade. Kanske ett ämne jag återkommer till ur ett Malmköpingsperspektiv om en vecka då jag hunnit fira ettårsjubileum som rektor på Europaskolan Malma.
 
Veckan har inte varit det minsta spektakulär. Den kan nästan sammanfattas med att jag jobbat på dagarna och tränat på kvällarna. Sex träningspass även denna vecka, men nästa vecka kommer det att bli färre träningstillfällen av olika anledningar. Det är så häftigt att längta till nästa besök på gymmet redan då man står i duschen och nyss har genomfört ett pass.
 
I skolan har det rullat på. Ibland har jag möten med vårdnadshavare och elever där jag frågar mig vad vi i skolan egentligen gör med våra barn och ungdomar? När jag använder begreppet "vi i skolan" menar jag skolan utifrån ett väldigt generellt perspektiv och inte specifikt vår skola. Om man inte har de rätta förutsättningarna, vem vill då gå till en (arbets)plats 178 dagar om året där man vet att man kommer att misslyckas och mestadels få reda på hur otillräcklig man är? Jag skulle antagligen inte göra det och då är jag ändå vuxen. Jag är inte 10 eller 13 eller 15... 
 
Det som förmodligen stack ut mest i skolan under veckan var att vi igår fick reda på att dagens nationella prov i svenska för årskurs 9 hade läckt ut och fanns lätt att hitta på nätet. Jag hade kontakt med mina svensklärare igår kväll och tog då beslutet att använda det alternativa prov som fanns att tillgå enligt riktlinjer från Skolverket. Det visade sig vara ett klokt beslut då cirka hälften av eleverna i nian kunde bekräfta i morse att de hade sett det prov som var tänkt att användas.
 
Nu till något helt annat. Vi har ju våra hundar och ganska ofta måste vi besöka veterinärer av olika skäl. Ofta, inte alltid, är det fantastiska veterinärer vi träffar. Eller vi och vi, 99 gånger av 100 är det Helena som sköter ruljangsen med hundarna. Oavsett hur trevliga dessa djurdoktorer är så är det skamligt vad det kostar. Det är rent ut sagt cyniskt hur man driver upp priserna inom den branschen då man säkerligen vet att de kära husdjuren får kosta vad som krävs. Det är rent ut sagt osmakligt och att riskkapitalister väljer att placera pengar inom djursjukvården förvånar inte ett dugg. Enklare sätt att räkna hem stora vinster torde knappast finnas.
 
Nu önskar jag alla en riktigt trevlig helg med en förhoppning om att vi alla orkar vara snälla mot varandra. Världen behöver det!

//Steven :-)