Fredagsuppdatering 29 september 2017

Dags för en ny fredagsuppdatering, denna sista septemberfredag 2017. Jag har haft en kanonbra vecka som började med att vi var i Stockholm förra lördagen för att bevittna Ellinores relaesefest för sin första egenskrivna EP. Efter en middag tillsammans med delar av Calles (Ellinores sambo) familj begav vi oss till LAIKA som är beläget i Hornstull. Där var det fullt av kompisar till Ellinore och hon spelade några låtar innan hon tillsammans med bandet, som varit med i studion, framförde låtarna från hennes EP. Vår kompis Ola dök upp på LAIKA och gjorde oss sällskap vilket vi uppskattade väldigt mycket. Det är en av våra allra bästa vänner, men tyvärr hinner vi inte ses så ofta som jag önskar.
 
 
Jag har ju hört Ellinores låtar massor av gånger och jag är rejält färgad, men jag tycker att de är grymt bra och i synnerhet som det är hennes första skivinspelning med helt eget material där hon ensam skrivit både text och musik. Jag tror ju exempelvis att spåret Allting verkar va oändligt har potential att bli en flitigt spelad låt på P4. Har du inte lyssnat ännu, gå in på Spotify eller någon annan streamingtjänst alternativt köp låtarna på Google Play  eller iTunes (där ligger de inte uppe ännu, men kommer när som helst).
 
 
Åter till Häktet där vi åt mat i lördags. Där hade de en dubbeltoa och jag vet inte om jag sett det tidigare, men inser att det är perfekt för att korta köerna till tjejernas toalett. Det är ju nästan censurläge, men jag väljer ändå att visa när jag och älsklingen testade denna, för mig, nymodighet.
 
 
Imorgon åker vi på en veckas semester och i söndags kom vi på att det kanske skulle vara läge att kolla giltighetstiden på våra pass. Oj! De går ut den 30 oktober och efter en kontroll av vilka regler som gäller på vårt resmål så måste passa ha minst 120 dagars giltighetstid kvar. Det var bara att boka tid hos Polisen i Strängnäs och vi var där på olika tider i måndags. Där träffade jag en av de allra trevligaste människorna i sitt ämbete som jag någonsin träffat. Det var verkligen rätt kvinna på rätt plats och hon gav oss dessutom skapligt hopp om att passen skulle hinna bli klara senast som idag. I torsdags kom ett sms och passen var klara för avhämtning. Tre dagar, det var banne mig världsklass. Hoppas bara att det inte berodde på någon billig upphandling i någon öststat... det sista var naturligtvis ett skämt så slipper jag få någon kommentar om det. Men varför måste man se ut som en kriminell typ på sitt passfoto? Kvinnan på Polisen var om möjligt ännu trevligare den här gången och jag är glad att jag berättade för henne att jag uppskattade hennes trevliga sätt. För mig är det viktigt att berömma bra människor och som jag skrivit tidigare i bloggen samlar jag på bra människor.
 
 
På tal om bra människor så hörde jag en underbar intervju med Benny Andersson P4 Extra i torsdags. Vilken makalöst sympatisk människa han verkar vara, dessutom utan att vara mesig. Nu intervjuades han också av Sveriges kanske bästa intervjuare, Lotta Bromé. Som samtalspartner slår hon en sån som Fredrik "Eh eh eh" Skavlan åtta dagar i veckan.
 
 
I söndags fyllde vår son Fredrik 32 år. Vart har alla år tagit vägen? Det var mysigt att komma dit på kalas och få träffa alla våra fyra fina barnbarn. Jag fattar inte riktigt var Fredrik får sin kraft ifrån, men han jobbar heltid, pendlar tre timmar per dag och pluggar heltid samtidigt som han har fru, två barn och ett hus. Det är antagligen lite tabubelagt att säga det, men jag är så himla glad för hur mina barn har utvecklats. Marie-Helene som likt sin mamma är sjuksköterska har också enorma kvaliteter och har dessutom lyckats overkligt bra med ett personligt projekt det sista halvåret. Jag älskar er mina kära barn!
 
I tisdags figurerade jag i lokaltidningen där jag fick ge min syn på en skolutredning som för närvarande genomförs i min hemkommun. Jag måste säga att vår lokalblaska, Strengnäs Tidning, gör ett jäkla bra jobb med duktiga journalister. Och som en hälsning till PW... nu var jag i tidningen igen :)
 
 
I onsdags hade vi ett långt strömavbrott. Okänt varför. Vi var utan el i nästan tio timmar och helt plötsligt inser man ännu en gång hur beroende man är av att allt bara funkar. Visst var det mysigt att tända stearin- och värmeljus, men satan vad opraktiskt. Som ni kan se på bilden var det ett väldigt begränsat område (rödmarkerat) som var drabbat.
 
 
På skolan har det varit ännu en bra vecka. Jag fortsätter att imponeras över stämningen och arbetsinsatsen i personalgruppen. Vilka stordåd i stort och smått som mina medarbetare utför varje dag under ganska tuffa förutsättningar.
 
Jag har tränat fem pass sedan den förra fredagsuppdateringen. Jag har problem med min högerarm vilket hämmar mig en del när jag tränar styrketräning. Dessutom högg det till i baksidan av låret när jag sprang i tisdags, men det var inte värre än att det funkade att springa 12 km ikväll och totalt har det blivit tre mil sen i måndags, dessutom styrkepass söndag och torsdag. Känner mig nöjd och är i rask takt på väg mot 200 pass under 2017.
 
Våra sista hundvalpar har flyttat och samtidigt som några tillfälligt inackorderade hundar också åkt hem till sitt så har lugnet lag sig rejält i huset för den här gången. I den här valpkullen har vi sålt valpar bland annat till Piteå, Oslo och Malmö.

 
På sportfronten vann speedwaylaget Smederna från Eskilstuna sitt första SM-guld på 40 år efter en mirakulös vändning och insats i Vetlanda i onsdags. Mycket roligt och jag unnar verkligen Eskilstuna alla framgångar de kan få. Vidare bjöd Östersunds FK på ännu en skräll i Europa League när de vann mot Hertha Berlin på hemmaplan. Sannsagor av Åshöjdenkaliber tycker jag är helt fantastiska och de ger verkligen idrotten nerv, engagemang och energi. 
 
Hibo Viking startade i Östersund i lördags och han gjorde återigen bort sig genom att galoppera (sjätte starten i rad). Nu ryker kulorna och nästa gång han startar är han valack...
 
Nästa fredagsuppdatering kommer från varmare breddgrader och kanske kommer den att sammanfattas med budskapet I solstolen intet nytt!
 
Var snälla mot varandra ute i den kalla och hårda verkligheten och ha en jättefin helg. Ge varandra massor av kärlek och glöm inte att berätta för människor som förtjänar det, att de är bra.
 
//Steven :-)

Fredagsuppdatering 22 september 2017

Ännu en vecka har passerat i ett rasande tempo. Märkligt det där, samtidigt som jag vill att det ska bli fredag så önskar jag att tiden skulle gå långsammare. Veckan har varit bra, men det började inte så bra om vi räknar från den förra fredagsuppdateringen.
 
Jo, först började det bra när barnbarnen Sixten och Elvira var här och hälsade på. Deras pappa Fredrik kom också hit och vi hade en jättemysig fredagskväll, men i lördags morse kände jag av någon form av virus eller bakterie som bråkade med min mage. Jag var ju magsjuk någon gång i vintras, men innan dess hade jag inte varit magsjuk sedan slutet av 90-talet. Nu var det ingen bamsemagsjuka, men jag hade ont och jag var helt dränerad på ork och energi. Det innebar att jag mest låg i soffan eller sängen och vilade/slumrade/sov. Det var en besvikelse eftersom vi hade planerat att gå ut och äta samt titta på Borgfilmen på bio. Restaurangbesöket var ju bara att fetglömma, men jag mobiliserade kraft till att orka köra till Strängnäs där vi kollade på filmen. Aningen större planer blev bara en tummetott.
 
Filmen var bra! Jag mådde ju inte hundra, men hade ändå behållning av filmen som är lite speciell. Jag var extremt intresserad av tennis 1980 då filmen utspelar sig och jag hade ett otal duster i tennis med min 16 år äldre kompis Peter. Då var jag alltid McEnroe och han var Borg. Jag har alltid varit fascinerad av den hetlevrade amerikanen och gillade hans spelstil. Det mest sjuka i filmen var för övrigt den porträttlikhet som Sverrir Gudnason visade upp som Björn Borg. Under söndagen mådde jag bättre utan att vara helt på topp, men det var inget snack om att jag skulle kunna jobba under måndagen.
 
 
Jobbet ja! Det känns så sjukt bra på skolan. Det är naturligtvis många faktorer som samspelar, men det var längesen jag trivdes så otroligt bra med min totala arbetssituation. Personalen är helt fantastisk och vi jobbar precis i den riktning som jag vill och som jag vet kommer att ge resultat. Eller... vi ser redan resultat även om vi har en lång och mödosam väg att vandra innan vi är exakt där som jag vill att vi ska vara. Hatten av för alla som bidrar! Jag har för övrigt gjort tre lektionsbesök under veckan och det är nog det allra bästa i mitt jobb, när jag tar mig ut i klassrummen och följer undervisningen på nära håll. Idag har vi haft en kompetensutvecklingsdag. Kompetensutveckling är ett av de vackraste orden jag vet...
 
I söndags röstade jag i kyrkovalet. Jag står till och med på listan för Öppen kyrka och det gick bra för oss. Faktum är att vi fick drygt 60 % av rösterna i Stallarholmens församling. Halvskaplig kross!
 
I måndags var det handboll i Eskilstuna. Hemmalaget Guif vann en spännande och välspelad match mot Sävehof med 29-28. Jag älskar Stiga Sports Arena och jag älskar våra fasta platser. Nästan mitt på mittlinjen och på fjärde raden. Det blir inte så mycket bättre än så.
 
 
Tre träningspass har det blivit under veckan. Att det inte blev fler skyller jag på att jag var sjuk, men de pass jag kört har varit riktigt bra. Vid två tillfällen har jag löpt (totalt över 21 km) och sedan har jag kört ett styrketräningspass.
 
Jo, just det... jag stannade för att byta halvljuslampor på verkstaden för en dryg vecka sedan och idag hämtade jag ut en ny bil. Det var en affär jag inte såg komma och det känns nästan pinsamt att byta bil efter bara drygt två år, men faktum var att det var många fördelar för mig att byta just nu. Bilar är egentligen inte viktigt för mig, jag är inte intresserad på det sättet utan det är ett transportmedel som bara ska starta och fungera. Ur den aspekten är jag ödmjukt tacksam för att jag kan ha en bil som är ny. Sen är jag fullt medveten om att en bilaffär alltid är en dålig affär. Eftersom den nya bilen i princip ser likadan ut som den gamla så hoppas jag att inte någon, förutom ni som läser detta, märker det.
 
Nu väntar en spännande helg. Min dotter Ellinore släpper en EP med fyra egenskrivna låtar och firar detta med en releasefest i Stockholm imorgon kväll. Vidare startar Hibo Viking på Östersundstravet imorgon kväll och felfri vinner han sitt andra lopp, det är jag tämligen övertygad om. Dock har han som bekant fem raka galopper bakom sig vilket dämpar förhoppningarna en smula. På söndag ska vi fira Fredrik som fyller 32 år. Herre Gud! Det är 32 år sedan som jag blev pappa för första gången...
 
Nu önskar jag att ni är snälla mot varandra och att ni alla får en trevlig helg!
 
//Steven :-)

Fredagsuppdatering 15 september 2017

Dags för fredagsuppdatering precis när vi kommit halvvägs in i september. Snart är det höst på riktigt och jag ser inte fram emot mörkret och hala vägar när jag ska pendla till jobbet. Riksväg 55 är en väg som definitivt inte är byggd för dagens trafikvolym, i synnerhet inte för alla tunga fordon som trafikerar den vägen. I vintras var dessutom snöröjningen under all kritik. Jag skrev ju för någon vecka sedan om hur jag blivit ögonvittne till en singelolycka och i måndags skedde en hemsk och tragisk dödsolycka på vägen som jag åker varje dag. Då fick jag leta mig hemåt på små grusvägar som jag inte trodde fanns.
 
Förra helgen var det seriepremiär för Guif i handbollens elitserie. Det blev överraskande förlust mot IFK Skövde Stiga Sports Arena, men lördagseftermiddagen var ändå värd. Dels föregicks huvudmatchen av en mycket underhållande  veteranmatch med massor av legendariska före detta toppspelare, ledda av Tomas Svensson respektive Bo "Bobban" Andersson. Dels är det en fröjd att vara i Eskilstunas nya fina arena. 
 
Veckan på jobbet har varit toppen. Det känns så himla bra just nu och vi har, genom ett gott teamwork och en stadig pedagogisk kompass, lyckats utveckla skolan i rätt riktning. Just nu genomför jag medarbetarsamtal och det är en ynnest att få sitta och prata med medarbetare på tu man hand om deras och skolans utveckling. Vi har även denna vecka haft ett föräldramöte, vilket var välbesökt och positivt. På två föräldramöten under åtta dagar har vi haft nästan 200 vårdandshavare hos oss och de verkar dela vår bild av att det blåser medvind hos Europaskolan Malma.
 
Den gångna veckan har också inrymt många möten och dessutom en trevlig lunch igår med människor som jag sätter stort värde på och vars erfarenheter gör mig klokare. Att träffa människor i olika sammanhang är alltid utvecklande och vissa människor som korsar ens väg betyder extra mycket. Dessutom, vilket jag varit inne på tidigare, försöker jag samla på bra människor. Det finns gott om dem, de bra människorna alltså.
 
Det är ingen vidare ordning på min träning just nu och den här veckan har det bara blvit tre pass. Det är praktiska hinder som kommit i vägen, men det ska definitivt bli en uppryckning.
 
Det var allt för denna gång. Längesen jag hade en fredagsuppdatering utan bilder, men så blev det. Nu ska jag ägna mig åt barnbarnen Sixten och Elvira som är på besök över natten.
 
Var snälla mot varandra och ha en riktigt trevlig helg!
 
//Steven :-)