Grattis till körkortet!

Idag (27 feb) är det 33 år sedan jag tog körkort. Igår (26 feb) tog den här lilla skruttan sitt körkort och hon fixade det redan vid första uppkörningen. Stort grattis älskade Ellinore!
 
//Steven :-)
 
 
 

Kall Kalla måste börja ransonera

För fem år sedan fick Charlotte Kalla sitt stora genombrott då hon vann Tour de Ski. Efter det spåddes hon en lysande framtid i den yppersta världstoppen av damskidåkningen och där har hon väl också hört hemma. även om det hela tiden funnits några som varit lite bättre.
 
Hon har emellertid haft en distans där hon alltid nämnts med den största respekt och där hon är regerande olympisk mästarinna, nämligen 10 km fristil. Även om det var längesen det blev någon seger när de allra bästa är med så har hon staplat pallplatserna på hög när det gällt den aktuella distansen.
 
Med detta som bakgrund var dagens sjundeplats i VM en stor besvikelse och missräkning. När man ser Charlotte åka känns det som om hon inte är i närheten av att vara lika stark som exempelvis norskorna och det stavas(!) nog både teknik och träning. Fast det som slår mig allra mest är att hon ser sliten ut och till skillnad från sina konkurrenter så har hon valt att under den här säsongen både åka Tour de Ski samt att tävla på samtliga distanser i världsmästerskapet. Det sistnämnda känns onödigt, osmart, orutinerat och felprioriterat. Hon borde naturligtvis ha kommit till sin paraddistans med en fräschare kropp och det var inte möjligt med det tuffa program hon haft.
 
Hoppas det blir en nyttig lärdom inför kommande mästerskap. Jag tror att Charlotte Kalla har potential att återta sin plats i världstoppen, åtminstone i den fria tekniken, men förutom att öka på mängden träning gäller det också att hon är mer restriktiv i valet av distanser. Jonas Karlsson SVT Sport är för övrigt inne på exakt samma linje som jag.
 
//Steven :-)
 
 

Telefonvanor förr

Jag är tillräckligt gammal för att ha levt en hyfsat stor del av mitt liv utan mobiltelefon. Det är ett kapitel för sig när man var hemifrån och ringde från telefonautomater, först alltid med mynt och mot slutet med telefonkort.
 
Ett par lustiga detaljer jag däremot tänkte ta upp kom jag på idag då jag läste en kompis uppdatering på Facebook. Han hade skrivit ett antal telefonnummer med snedstreck mellan riktnummer och abonnentnummer, så här: 0123/45678, 08/222580, 070/9876543. På det sättet skrev man alltid telefonnummer när jag växte upp och jag minns inte när det försvann och ersattes av ett vanligt bindestreck, exempelvis 0123-45678. Numera blir det ju dessutom allt vanligare att man bara smäller ihop alla siffror i en nummerserie. 0709876543.
 
Det här var ju en tid då det inte ens fanns knapptelefoner, de kom på bred front i början av 80-talet om jag minns rätt. Det var en hederlig gammal fingerskiva som gällde. Med facit i hand tycker jag att det allra lustigaste var att de flesta, säkert nio av tio, svarade med sitt telefonnummer. Om jag ringde till någon så var det alltså vanligast att människan i andra änden svarade 40321. Ganska korkat, men jag gjorde likadant när jag växte upp.
 
Ytterligare en kul detalj var telefonkatalogerna. De var ju ovärderliga innan datorernas och Internets tidevarv. När man skulle leta efter någon i telefonkatalogen var de först sorterade efter efternamn, vilket kändes logiskt. Men sen låg nästa nivå av sorteringen på yrke/titel. Östen Eriksson hamnade alltså före Anders Eriksson ifall Östen var busschaufför och Anders jobbade som slaktare. Så intimt förknippat var alltså yrket med person och jag tror inte detta ändrades förrän i mitten eller slutet av 70-talet.
 
//Steven :-)