Fredagsuppdatering 23 juni (midsommarafton) 2017

Ännu en vecka att lägga till handlingarna och dags för en ny fredagsuppdatering. Den här veckan har vi passerat sommarsolståndet, idag är det midsommarafton och imorgon är det ett halvår till julafton, bara som en liten påminnelse för er som vill köpa julklapparna i god tid ;) Jag har ännu inte tagit semester, men varit ledig några dagar den gångna veckan och likadant blir det under kommande vecka. 
 
I lördags var det inga muntra miner hos mig. Jag var på gymmet och sprang och råkade ut för en skada i vaden som börjar kännas alltför välbekant, nämligen gubbvad. Den kom redan efter någon dryg kilometer och jag vet inte hur smart det var, men jag slutförde mitt 7 km-pass på ren envishet och det kändes surt eftersom jag kommit tillbaka i form efter att ha haft en liten svacka i slutet av maj och början av juni. Det är tredje eller fjärde året i rad som jag drabbas av gubbvad och förutom att skadan har ett kränkande namn, drabbar nästan enbart män över 40 år, så blir jag extra besviken då jag är rejält genomtränad och har varit försiktig med såväl distansökning som tempostegring. Jag har inte haft några som helst förkänningar och nu lär det dröja ytterligare ett par veckor innan jag kan springa igen, därför får jag hålla tillgodo med styrketräning och cykling så länge. Trots att jag varit bortrest har det ändå blivit fem träningspass sedan förra fredagsuppdateringen och totalt är jag uppe i 132 pass under 2017.
 
I söndags morse var det dags för sommarens första lilla semestertripp. Vi åkte till Göteborg tillsammans med alla våra tre barn, Marie-Helenes man Jonas samt alla våra fyra barnbarn. Vi hoppade på tåget i Läggesta, i Eskilstuna bytte vi tåg och där anslöt alla de övriga utom Ellinore. Henne träffade några av oss vid ytterligare ett tågbyte, nämligen det i Katrineholm. Att jag skriver några av oss, beror på att vi åkte med ett tåg som bestod av två olika tågset och vårt gäng hamnade i båda seten utan förbindelse mellan dessa. Det var det längsta tåg jag någonsin sett (förutom vissa groteskt långa godståg) och jag bedömer att det var minst 250 meter långt, kanske ännu längre.
 
Vi stannade två nätter i Göteborg och Liseberg var huvudplanen för besöket. Där var vi både söndag och måndag. Allt var perfekt. Inte extremt långa köer, fint väder samt glada och uppskattande barn. Jag är ju lite feg när det kommer till de tuffare åkattraktionerna, men var hyfsat inställd på att åtminstone testa Balder den här gången. Nu blev det inte så av olika skäl, men kanske nästa gång... annars uppskattar jag Flum Ride allra mest. Även Kållerado tycker jag mycket om.
 
Vi bodde på Scandic Crown och där har jag inte bott sedan 1998, för övrigt samma natt som den ödesdigra diskoteksbranden på Hisingen. Vi var toppennöjda med hotelllet och återkommer gärna.
 
Förutom Liseberg hann vi inte med så mycket annat. En dag hängde vi någon timme i en lekpark i Trädgårdsföreningen och  i tisdags, innan vi skulle åka hem, åkte vi ut till Slottsskogen och besökte Naturhistoriska museet samt lekte en stund i den intilliggande lekplatsen.
 
Summa summarum en kanonmysig resa och här nedanför kommer ett gäng bilder. Fredagsuppdateringen fortsätter under alla göteborgsbilder.
 
 
 
 
Förra lördagen när jag var inne i Mariefred och handlade så träffade jag en före detta elev. Det är ju inte ovanligt att så sker, men det är en ynnest att träffa elever några år efter att de slutat grundskolan. Jag brukar säga att kontakten med elever då de blivit lite äldre, det vill säga unga vuxna, ger så oerhört mycket kunskap om hur vi ska förhålla oss till eleverna medan de går i grundskolan. Den här eleven jag träffade i Mariefred har alltid haft lätt för att vara trevlig, men nu var hon definitivt mer socialt kompetent än genomsnittet av alla vuxna jag känner. Det bekräftar också att om jag som vuxen bemöter elever respektfullt och kärleksfullt, men ändå gränssättande i skolan, då kommer jag bidra till deras sociala utveckling och jag kommer alltid bli trevligt bemött tillbaka.
 
När jag var i Göteborg var det en annan före detta elev som tog kontakt med mig. Den här f.d. eleven har haft det enormt tufft med både skolan och livet i stort. Jag har nog sett eleven i alla tänkbara sinnesstämningar, men ändå blir jag lika glad varje gång vi hörs eller ses och jag tycker oerhört mycket om personen. I det här fallet tror jag att vuxenvärlden kunde ha hjälpt till både mer och bättre i ett tidigare skede, men jag är övertygad om att det blir bra i slutändan och jag kommer alltid att svara när personen i fråga kontaktar mig.
 
Något helt annat. Igår kväll tittade jag på en dokumentär som heter Allan - den bevingade hästen. Programmet sändes ursprungligen i mitten av april. Jag blev framförallt tagen av vilken fantastisk hästkarl och fin person Peder Fredricson är. Om jag vore häst, skulle jag mer än gärna vara i hans vård. Jag fick också en annan syn på prestationen som ledde till att Peder förärades Jerringpriset. Jag tycker fortfarande inte att det var 2016 års bästa idrottsprestation när Peder och All-In vann OS-silver, men ändå är han värd utmärkelsen alla dagar i veckan. Förlåt att jag tidigare så kategoriskt varit oförstående till att Jerringpriset hamnade hos Peder. Har du inte sett dokumentären så finns den på SVT Play och rekommenderas varmt.
 
 
Jag avslutar veckans fredagsuppdatering med ett klipp från Mariefreds Tidning/Måsen. Jag vill verkligen vara snäll mot alla, men blir ändå lite brydd att någon väljer att vara skribent i en tidning som människor betalar för att läsa och använder ord som man uppenbart inte vet betydelsen av. Alla kan inte veta vad ett kvartal är, men alla som skriver i en tidning bör definitivt veta det alternativt inte använda det. Sen blir jag alltid fundersam över hur det även kan hamna i en rubrik och dessutom passera all korrekturläsning. Någon borde ha upptäckt felet på vägen. Vill man sedan vara ytterligare petig är det 24 år senare som det 25:e semesterloppet avgörs, men det är en helt annan och mycket svårare historia.
 
 
Jag önskar alla er en riktigt fin midsommarhelg! Mitt eget firande sker hemmavid på ett extremt lugnt sätt. Var snälla mot varandra (ja, jag har lite dåligt samvete för sågningen av skribenten ovan) och njut av att vår ljusaste tid är nu.
 
//Steven :-)
 

Träningssammanfattning maj 2017

Kraftigt försenat kommer här min träningssammanfattning för maj. Det var en månad då jag hamnade i en rejäl svacka den sista tredjedelen och jag har egentligen inte funnit någon riktig orsak till detta ännu. En teori är att mina allergiska besvär gjorde mig trött och seg, en annan att jag helt enkelt är rejält utsliten efter ett i många avseenden tufft år på skolan, dessutom kryddat med studier.
 
Nåväl... träningsmängden var det inget fel på. 24 pass blev det under maj, vilket är lika många som i mars. Framförallt är det antalsmässigt de flesta pass jag kört sedan jag började bokföra mina träningspass på detta sätt 2008, från vilket år för övrigt den tidigare toppnoteringen (23) härrör sig. Per den 31 maj har jag därmed tränat 115 pass under 2017. Nu saknas det bara 45 träningstillfällen till att jag uppnått mitt årsmål och jag hade vid det datumet sju månader på mig.
 
 
När det gäller löpning så kom jag upp i 108 km. Det är långt ifrån min bästanotering och den totala distansen placerar sig på sjätte plats under de senaste tio åren. Förklaringen är ganska enkel. Jag springer bara vid 60 % av mina träningspass, resten kör jag styrketräning, och jag har tagit det medvetet lugnt med att bygga på distans eftersom jag velat undvika belastningsskador.
 
 
För att ha något jämförelsemått vad gäller min styrketräning så bokför jag hur mycket vikt jag förflyttar vid varje träningspass. Det är ju ingen exakt vetenskap då jag även gör saker med min kropp, exempelvis sit-ups, vars vikt jag inte lägger in i dessa summor. Eftersom antalet styrkepass är ungefär desamma som föregående månader blir det ändå tydligt att jag jobbar med allt tyngre vikter vid mina styrketräningsövningar. Jag tycker det är lite häftigt när jag konstaterar att jag förflyttat över 600 ton vikter under perioden januari-maj. Hur mycket är egentligen 600 ton? Vad väger en bil? Vad väger ett mindre flygplan? Vad väger en större båt?
 
 
Viktutvecklingen fortsätter att gå ganska trögt. Jag har naturligtvis omfördelat en del fett till muskler hittills i år och viktnedgången sedan nyår är blott 1,6 kg. Inte mycket med tanke på att jag tränat 115 gånger. Jag vet ju att det finns mycket att hämta vad gäller kosten, men tillsvidare är det ändå den guldkanten jag vill ha på min tillvaro.
 
Jämfört med maj tidigare år har jag bara vägt så här mycket en gång tidigare och det var 2010. Jag väger i paritet med åren 2014-2016 samtidigt som jag är ungefär 5-6 kg tyngre än samma tid 2012-2013. 
 
//Steven :-)

Fredagsuppdatering 16 juni 2017

Fredag igen och nu har vi passerat halvtid i juni. Om några dagar vänder det och blir successivt mörkare igen... jag vet att det är riktigt negativt att uttrycka det så, men jobbar man inom skolan (världens bästa och viktigaste jobb!) är det svårt att hinna med och njuta fullt ut av de fantastiska månaderna maj och juni.
 
Å andra sidan har vi hela sommaren framför oss. I en tidigare fredagsuppdatering torgförde jag att april, maj och juni är vårmånader medan juli, augusti och september är sommarmånader. Håll ut gott folk! Om två veckor börjar sommaren.
 
Jag vill inte ha den allra minsta sympati, men oj vad jag är trött. Tröttheten har fullständigt bedövat mig den sista veckan och jag längtar massor till en längre ledighet. Semestern kommer vad det lider, men både nästa och nästnästa vecka blir det några dagar off vilket jag ser oerhört mycket fram emot.
 
För några dagar sedan hade vi nästa års laguppställning av lärare på skolan i stort sett klar. Det har vi inte längre och det är tufft när rörelserna sker så här sent. Samtidigt klandrar jag ingen och så som det utvecklat sig på lönesidan för lärare, nämligen att man i allmänhet gör ett rejält lönehopp uppåt om man byter arbetsgivare samtidigt som lojalitet inte betalar sig, bäddar det för en "silly season" som inte liknar någonting annat. Eleverna i svenska skolor förlorar naturligtvis i form av förlorad kontinuitet på den överbudsmarknad som existerar vad gäller lärarlöner samtidigt som jag är glad för lärarnas skull då yrket länge har varit i behov av att uppgraderas lönemässigt. Finns det någon enskild yrkesgrupp som generellt sett haft sådan dramatiskt positiv löneglidning det sista året? Trots att lärarlönerna skjuter iväg på ett uppseendeväckande vis, står elevpengen och stampar i de flesta kommuner vilket redan på kort sikt kommer att påverka kvaliteten i negativ riktning. Hur som helst sitter jag och många andra rektorer med en ihålig tjänstefördelning som helst ska täckas innan vi kan unna oss några veckors ledighet.
 
Träningen för mig har rullat på. Sex träningspass sedan förra fredagsuppdateringen och tolv pass totalt hittills under juni. Jag har som redan nämnts känt mig seg och småkrasslig en längre tid, men ett besök hos min läkare i tisdags skingrade den oro jag haft.
 
Var snälla mot varandra och ha en trevlig helg! Jag siktar på att vara tillbaka med en mer inspirerande fredagsuppdatering om en vecka då det är midsommarafton.
 
//Steven :-)