Mysig kväll med fika på stranden

Här har det varit en alldeles underbar sommarkväll och den utnyttjade vi till att ta med oss Jessie (som är den av våra hundar som älskar mest att bada) och en fikakorg till en närbelägen liten badplats. Det blev en supermysig kväll där Helena och Jessie badade. Dock inte tillsammans eftersom tomtägarföreningen som sköter om badplatsen numera förbjuder hundar att bada vid badbryggan. Därför fick Jessie bada på ett annat ställe, men hon älskade det lika mycket som vanligt. Det verkar som om hon skulle kunna simma flera mil om hon fick chansen.

//Steven :-)


Jessie älskar att simma och får hon hämta pinnar långt ut blir hon ännu gladare.


Vid badbryggan fick hon sitta kopplad vilket hon inte var så förtjust i.


Det var en oerhört vacker kväll och vattnet låg spegelblankt. Den här bilden är snudd på lika vacker som den från Finnsjön (utmed Sörmlnadsleden) som jag tidigare publicerat här i bloggen.


Jag badar inte, vilket är en helt annan historia, men stod åtminstone längst ut på bryggan.


Till sist gick solen ned och det var en jättevacker solnedgång.

Överraskningen var verkligen en överraskning

21-23 juli har ju varit tre dagar som Helena sedan ganska lång tid bett mig hålla fria eftersom hon skulle överraska mig. Vi är båda väldigt förtjusta i överraskningar och jag gör verkligen allt för att inte få reda på något om det som ska hända. Naturligtvis spekulerar man ju en del i sina egna tankar, men den här gången lyckades verkligen älsklingen skapa något som jag inte i min vildaste fantasi kunde räkna ut.

Vi tog bilen hemifrån i torsdags morse. Helena ställde in GPS:en men jag fick köra. Det syns inte per automatik i min GPS vad slutdestinationen är, men jag kunde notera att avståndet tydde på att Stockholm var målet.

Mycket riktigt hamnade vi i Frihamnen av alla ställen och jag hade svårt att förstå vad vi skulle göra där en torsdagsförmiddag. Svaret fick jag efter en stunds väntan och det var lika oväntat som påhittigt av älsklingen. Hon hade bokat en visning, med tillhörande lunch, på ett av de där stora amerikanska kryssningsfartygen som trafikerar de flesta vatten på jordklotet och även Skandinavien under sommaren. Vi har nämligen pratat en del om att boka en kryssning i Medelhavet någon gång och då tyckte Helena det kunde vara bra att lära känna fartygen och upplägget lite bättre. Jag kan ju redan nu säga, att efter vad jag fick se är det ännu mer troligt att vi åker på en kryssning med Royal Caribbean.

Det var en mycket imponerande visning. Fartyget Jewel of the Seas var stort, jättestort. Ändå har samma rederi kryssningsfartyg som är nästan fyra gånger så stora i Karibien. Det fanns hur många aktiviteter som helst på båten och besättningen var så stor att det bara går tre passagerare i snitt på varje besättningsman. En sak jag gillade är att de satsar så mycket på nöje, vilket är viktigt för oss. På det här fartyget var det 70 personer som jobbade med nöjesutbudet som består av både massor av olika musikstilar och teater. Teaterlokalen är för övrigt värd att nämna, plats för 1500 sittande åskådare. Det är väl större än exempelvis Cirkus Djurgården?

Efter rundvandringen blev vi bjudna på lunch på fartyget. Utbudet av mat gick inte heller av för hackor och det fanns mängder av olika restauranger i olika stilar. Vi fick äta i bufférestaurangen och det var så långt man kan komma från det man möter på båtarna som trafikerar Östersjön. Vi åt oss rejält proppmätta innan det var dags för nästa anhalt på vårt äventyr.

Ny GPS-inknappning och efter en ny biltur parkerade vi i parkeringshuset vid Globen. Vi skulle bo på Globe Hotel, ett ställe där jag tillbringat åtskilliga nätter under alla mina domarår och ett hotell som jag alltid gillat. Nu märktes det att man tappat lite i lyskraft och standard eftersom hela hotellet var bebott av massor av barnfamiljer. Jag har absolut inget emot detta och vi hade världens tur i så motto att vi blev uppgraderade till en svit trots att Helena bokat ett vanligt dubbelrum.

Eftermiddagen tillbringade vi dels på hotellrummet där vi delade en flaska skumpa, dels var vi upp till relaxavdelningen och badade lite bubbelpool samt bastade. Därefter tog vi T-banan till Gamla Stan där vi flanerade längs hela Västerlånggatan och vidare in mot city på Drottninggatan. När vi kände att vi blev törstiga satte vi oss ner på en mysig uteserveringen och tog varsitt glas samtidigt som vi betraktade folklivet. Urmysigt!

Det blev fredag och dags för nya äventyr. Efter en promenad från T-centralen, vidare genom centrum och med destination Nybrokajen så var det dags för nästa överraskning. Jag hade ju inte en aning om någonting, men nu var det bokat plats på en båt som tog oss ut till underbara Fjäderholmarna. Där myste vi under hela eftermiddagen på en klippa i solen med fantastisk utsikt innan jag trodde det var dags att åka in till stan igen.

Då visade det sig att älsklingen bokat bord på en av öns restauranger och vi avnjöt ett fantastiskt grillspett med oxkött alldeles nere vid strandkanten. Vi åt vid Röda Villan och de hade verkligen utnyttjat naturen till att placera ut bord lite här och där.

Nu trodde jag verkligen att det skulle var dags att bege oss hemåt, men då vallades jag bort till den mysiga utomhusteatern som finns på ön. Helena hade bokat biljetter till farsen Hotelliggaren som spelas på Fjäderholmarna hela sommaren. Det blev dryga två timmar med massor av skratt till fars när den är som bäst. Ensemblen bestod av väldigt etablerade skådespelare och föreställningen var regisserad av Sven Melander. Läs gärna mer om pjäsen här >>

Efter en underbar heldag tog vi sedan sista båten tillbaka till stan kl 22. Det var medan vi stod och väntade på båten som vi fick höra om den ohyggliga tragedin i Norge och vi läste in oss lite snabbt på läget i min Iphone. Halv elva klev vi av båten och gick genom stan till T-centralen och tog oss hem mot hotellet igen. Vi hade funderingar på att sätta oss nere i hotellbaren en stund men valde istället att följa nyhetssändningarna på TV för att hålla oss uppdaterade om det som skett i Oslo.

När vi vaknat på lördagen, ätit den alldeles utmärkta frukosten, packat ihop våra saker och checkat ut, då var det dags för oss att bege oss hemåt. Innan vi begav oss iväg stannade vi emellertid i Globen City och gick i affärer under nån timme. Jag köpte ingenting, men Helena fick ett nytt fint regnställ.

Sammanfattningsvis blev det några dagar som jag länge kommer att minnas och älsklingens fantasi och initiativförmåga får högsta betyg liksom stockholmsvistelsen i sin helhet.

//Steven :-)Jewel of the Seas vid kajen. Utifrån är det omöjligt att se alla faciliteter som döljs under skalet.


I bakgrunden syns det stora poolområdet på båten.


Gymet gick inte heller av för hackor, det var fullskaligt och lite till med allt vad du vill hitta på ett gym inklusive spinningpass och liknande. Nice att stå på ett löpband och springa med hela karibiska övärlden framför sig.


Teatern var kanske det mest imponerande. Den har plats för 1500 sittande gäster.


Naturligtvis fanns det ett enormt stort casino på båten också.Vilken lycka att vi fick en svit på Globe Hotel.


Skumpa är obligatoriskt när vi bor på hotell, men jag är inte så förtjust i att öppna flaskan.


Belöningen kommer dock när glasen är fyllda och det är dags att skåla med älsklingen.


Globen är ju en plats som betytt mycket för mig. Jag har dömt ca 100 hockeymatcher här mellan åren 1989-2000. För att ta några exempel: Den tredje ishockeymatchen som överhuvudtaget spelades i Globen, nio derbyn mellan AIK och Djurgården, SM-final och ett flertal landskamper.


På väg ut till Fjäderholmarna gjorde vi ett stopp även vid Nacka Strand. Fint så det förslår ska det vara...Fjäderholmarna är inte stort, men ett populärt utflyktsmål för många stockholmare.


Här är båten som vi tog oss ut med.


Redan när man kliver i land finns det restauranger och kiosker.


Helt klart lite "Saltkråkanfeeling" i positiv bemärkelse.
Tillsammans med hundratals andra satt vi och solade i ett underbart väder på klipporna precis bredvid farleden in till Stockholm. Här passerar exempelvis Cinderella bara ett stenkast från oss.


Det finns massor, och jag menar massor, av vattensorkar precis överallt på Fjäderholmarna. Jag brukar ju vara livrädd för dylika gnagare, men det gick ganska bra att umgås med de små jordgrävarna vars hål man kunde se överallt.

Vi åt en jättegod middag vid röda villan eller rättare sagt nedanför densamma där vi hittade ett mysigt bord nästan vid strandkanten. Grillspettet smakade utsökt, så också vinet.


Efter maten var det skönt att vila i hängmattan en stund.


En mjukglass kunde jag unna mig en sån här mysig dag.


Sen skulle det alltså bli teater. Jag är verkligen imponerad av älsklingens påhittighet.Skithäftigt med en utomhusteater där man har finlnadsbåtarna passerande precis bredvid scenen och fiskmåsarna som ljudkuliss.
Farsen "Hotelliggaren" var både välspelad och rolig. Vi satt på första raden och fick skratta mycket under kvällen. På den översta bilden ser vi den hejdlöst roliga Andreas Andersson tillsammans med Hans Wahlgren. På den andra bilden är det Fredrik Dolk och Hans Wahlgren. På bilden längst ner ser vi Sanna Ekman och Fredrik Dolk.

Riktigt bra träningsvecka

Förra veckan blev en bra träningsvecka, trots vårt lilla stockholmsäventyr. Jag hann springa mina fem planerade pass och när jag sprang intervaller i tisdags kände jag för första gången i år att kroppen svarade på ett sätt som jag längtat efter länge. Den känslan höll i stort i sig även dagen efter då jag sprang 15 km. Totalt blev det alltså fem pass fördelat på 2 x 5 km, 2 x 15 km och ett intervallpass som varade i en dryg timme.

Även vågen log mot mig och jag hade gått ner ett kilo jämfört med veckan innan. Framförallt kan jag nog tacka en delvis ändrad kosthållning för detta, men självklart också att jag håller i min hårda träning.

Nu gäller det bara att försöka bibehålla träningsnivån samt att äta så nyttigt som möjligt, åtminstone de dagar vi inte har aktiviteter inplanerade. Orosmolnet är smärtande hälsenor, vilka jag är lite bekymrad över.

//Steven :-)