Fredagsuppdatering 27 april 2018

Sista fredagen i april och mindre än två månader till midsommar. Det har varit trögt med våren, men slutet av förra veckan med tillhörande helg var magiskt bra. Fint väder betyder så otroligt mycket för mig och det är ganska snabbt som det blir en standard vilket gör att besvikelsen är enorm när vädret blir normalt igen. Om jag fick välja skulle det vara varmt och soligt jämt. 365 dagar om året!
 
I måndags sprang jag för första gången på nästan fem veckor. Jag hade känt mig skapligt bra i vaden några dagar och tänkte lufsa fem kilometer i väldigt moderat tempo. Efter fyra kilometer var jag tvungen att kliva av bandet och just nu känns löpning långt borta vilket gör mig både ledsen och besviken. Jag har dessutom haft förnyade bekymmer med min armbåge. Trots att det mest är skit med mig så har jag fått ihop sju träningstillfällen. Det blir nästan uteslutande cykel och styrketräning på gymmet för närvarande, jag har till exempel cyklat tre mil ikväll. 93 träningspass hittills i år jämfört med 89 vid samma tid förra året.
 
I lördagskväll tog jag och älsklingen bussen in till Mariefred och åt middag på Slottspaviljongen. Vi älskar den restaurangen där det alltid är fin miljö, skön stämning, bra meny med massor av olika valmöjligheter, i allmänhet perfekt service (det märktes dock att det var några nya säsongsarbetare som ännu inte blivit varma i kläderna den här kvällen), god mat och bra priser. Vi tog bussen dit och hem vilket är helt klockrent.
 
 
På jobbet har det tuffat på. En till stora delar väldigt bra vecka även om jag haft en oerhört svår sak att hantera. Vårterminen är oerhört stressig för både elever och lärare vilket inte känns helt bra. Jag har mycket tankar kring det och någon gång kanske jag skriver en blogg om min syn på detta. Jag inbillar mig nämligen att det inte skulle behöva vara så. Arbetsveckan innehöll dessutom ett besök av Skolinspektionen som gör en kvalitetsgranskning hos oss hur vi jobbar med undervisning om källkritiskt förhållningssätt inom svenska och samhällskunskap.
 
I veckan träffade jag EmilWillys i Strängnäs. Emil var "helgbarn" hos oss mellan åren 2000-2010, från det att han var åtta år tills han hade fyllt 18. Den resa Emil har gjort är obeskrivlig och jag tror att vår familj haft ett ganska stort finger med i spelet då han var hos oss varannan helg under drygt tio år. Förutsättningarna var av olika skäl kanske inte de bästa, men Emil har förvaltat sitt pund alldeles ypperligt och idag kör han en stor lastbil helt på egen hand. Visst har vi kontakt via Facebook, men det var fint att träffa bästa Emil irl. Det är alldeles för sällan numera. Jag vill förtydliga att Emil hade det bra hemma, men jag tror att det vi kunde ge honom ytterligare en dimension än vad som är möjligt som ensamstående mamma.
 
Jag avslutar ju alltid mina fredagsuppdateringar med uppmaningen att ni ska vara snälla mot varandra. Självklart har jag läst boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn och jag ramlade dessutom över en artikel om snällhet och ledarskap där det slås fast att det naturligtvis inte finns något motsatsförhållande. Läs här >>
 
 
Trevlig helg och som skrivits här ovan, var snälla mot varandra! 
 
//Steven :-)

Fredagsuppdatering 20 april

Det blir en kort fredagsuppdatering den här veckan trots att jag är glad och på bra humör. Gyllene Tider sjöng en gång i tiden "...äta, jobba, sova, dö..." i sin låt Gå och fiska. Det är väl ungefär så som min vecka har varit. Det har varit jobb, träning, mat och sömn. Allt för mycket av det förstnämnda, ganska mycket av det andra (fem pass där jag fortfarande lider av en skadad hälsena/vad), lite för lite av det tredje och alldeles för skralt av det sista.
 
Det enda som stuckit ut är troligtvis att jag var på handboll tillsammans med Fredrik i lördags då vi såg Guif åka ur slutspelet i kvartsfinal mot Kristianstad. Vi var glada ändå! Och idag har jag bokat säsongsbiljetter till nästa säsong :)
 
 
 
Från igår till idag har vi haft två av våra älskade barnbarn här och nedanstående filmklipp visar hur storebror Adrian kan få lillebror Axel att skratta.
 
 
Bra flyt på jobbet trots mycket att göra. Ett positivt och givande lönesamtal med min chef. Galopp för Hibo Viking i Umeå ikväll. Fantastiskt väder!
 
Så snabbt går det att sammanfatta en vecka då vi dessutom nåddes av det tragiska beskedet att Tim "Avicii" Bergling avlidit, endast 28 år gammal. Utan att känna till dödsorsaken är det naturligtvis ett tragiskt människoöde som nått sin slutdestination. Jag är ingen housefantast, men tycker att Avicii jämte Swedish House Maffia stått i särklass inom den genren då deras musik med sin kompakta ljudmatta samtidigt varit tydligt melodisk. Min kära dotter har för övrigt som trubadur tolkat Avicii.
 
 
Var snälla mot varandra och ha en riktigt trevlig helg!
 
//Steven :-)
 
 

Fredagsuppdatering 13 april 2018

Älskade fredag och älskade vår! Äntligen x 2! Äntligen var ju också något som Gert Fylking under ett antal år utropade när Horace Engdahl tillkännagav vem som hade fått nobelpriset i litteratur. Denna Horace som tillsammans med ett gäng andra gubbar i Svenska Akademien visat upp manlighetens sämsta sidor sedan det i höstas avslöjades att den kvinnliga akademiledamoten Katarina Frostensons man, Jean-Claude Arnault, visat sig vara en opålitlig kvinnokränkare. Engdahl tillhör en falang av akademien som bevisligen tyckt att det varit helt okej att Arnoult haft fördelar genom sitt samröre med en akademiledamot och, jag kan inte tolka det på annat sätt, tyckt det varit okej att denna Arnoult vara en kvinnokränkare. Nu bryr jag mig egentligen inte ett skit om Svenska Akademien, men tycker det är sorgligt att den kvinnliga ständiga sekreteraren Sara Danius tvingats avgå för att hon försökt att sätta ner foten och dessutom velat modernisera denna sammanslutning. Fy fan vad det är tragiskt att jämlikheten och synen på kvinnor inte kommit längre.
 
Förra fredagskvällen fick vi besök av Ellinore som hade haft ett gig i Strängnäs. Det är verkligen mysigt när våra barn kommer och hälsar på. Det är ju en bit som är tuff med att bli äldre, att även ens barn blir äldre och därmed skapar sina egna liv och sin egen vardag. När jag fyllde 50 tyckte jag att det var skönt, men numera hatar jag att tiden går så otroligt snabbt och jag blir äldre och äldre. Detta blir särskilt tydligt eftersom jag fortfarande känner mig ung i sinnet, något som jag naturligtvis får hjälp med genom att jobba i en miljö där det finns 300 barn och ungdomar varje dag.
 
På lördagen drog vi iväg på kryssning med Birka. Vi hade ett roligt och skönt dygn på båten där vi upplevt så mycket skoj och lärt känna så många härliga människor. Det är inte som förr, men det är som nu och utveckling måste accepteras. En del saker är bättre, andra upplever jag som sämre, men framförallt är det annorlunda.
 
 
I måndags kväll startade Hibo Viking på Östersundstravet. Eftersom de flesta av er som läser detta troligtvis är måttligt travintresserade, ska jag inte ge en alltför ingående rapport. Allt verkade toppen på förhand även om vi visste att hästen mötte tufft motstånd. Under loppet hände tyvärr det som inte får hända, en utrustningsdetalj gick sönder. Det var käkremmen, en rem som hjälper hästen att hålla upp huvudet och därmed hela hållningen, som gick sönder några hundra meter efter start. Utan detta stöd var det snudd på ett mirakel att Hibo Viking travade felfritt, men tyvärr blev han opalcerad och utan prispengar. Vi tar nya tag i Umeå nästa fredag. Förresten drömde jag om det loppet i natt och jag hoppas att det inte var en sanndröm. Hibo Viking svepte hela fältet och ledde överlägset när de var på väg in på upploppet, men då kom startbilen in på banan (varför liksom?) och körde på "Viking". Crazy dröm!
 
När vi var i Stockholm för en dryg månad sedan och tittade på Bo Kaspers Orkester, då var tåget hem kraftigt försenat. I veckan kom beskedet från SJ att vi fick biljettpengarna tillbaka. Även om det är skit med förseningar och inställda tåg, blir jag ändå glad över att jag som konsument kompenseras. Den kvällen kom vi bokstavligen hem till dörren för 0 kronor.
 
 
De senaste veckorna har jag "sprungit på" några före detta elever som jag inte träffat på länge. Det är få saker jag älskar så mycket som att träffa elever när de blivit unga vuxna, eller för all del riktigt vuxna. Att träffa dem då, det hjälper mig så oerhört mycket i synen på dagens elever. Fler som jobbar inom skolan skulle behöva ha den erfarenheten för att veta vilka strider som är viktiga att ta och vilka fajter man kan välja bort.
 
Fem träningspass under veckan och fortfarande inget nytt försök att springa. Jag varvar styrketräning med cykling. Det sistnämnda är så sjukt tråkigt, men jag har pressat mina snitthastigheter till en klart acceptabel nivå.
 
Mer skola. Jag har ju tyckt att det varit lite motvind på jobbet den senaste tiden, därför bestämde jag mig i måndags kväll för att "nu jävlar!" Nu ska jag hitta tillbaka till mig själv och min positiva approach. Det har gått alldeles utmärkt och blir ett mycket bättre och enklare sätt att möta utmaningarna. Mina tankar fick sig en rejäl dos bekräftelse när jag lyssnade på Anna Tebelius Bodin i tisdags. Hon är specialist på hur hjärnan fungerar och vad som främjar respektive begränsar inlärning. Vi har haft en föreläsningsserie (tre halvdagar) med henne på vår skola tidigare. Nu var det en halvdagsföreläsning för all pedagogisk personal som jobbar på alla våra tre Europaskolor. Sammanfattningsvis är jag oerhört nöjd och glad just nu.
 
Nu önskar jag alla en riktigt trevlig helg. Var snälla mot varandra och njut av vårvärmen!
 
//Steven :-)
 
PS! Jag är inte skrockfull och det faktum att det är fredag den trettonde bekommer mig inte ett skvatt....