Fredagsuppdatering 13 april 2018

Älskade fredag och älskade vår! Äntligen x 2! Äntligen var ju också något som Gert Fylking under ett antal år utropade när Horace Engdahl tillkännagav vem som hade fått nobelpriset i litteratur. Denna Horace som tillsammans med ett gäng andra gubbar i Svenska Akademien visat upp manlighetens sämsta sidor sedan det i höstas avslöjades att den kvinnliga akademiledamoten Katarina Frostensons man, Jean-Claude Arnault, visat sig vara en opålitlig kvinnokränkare. Engdahl tillhör en falang av akademien som bevisligen tyckt att det varit helt okej att Arnoult haft fördelar genom sitt samröre med en akademiledamot och, jag kan inte tolka det på annat sätt, tyckt det varit okej att denna Arnoult vara en kvinnokränkare. Nu bryr jag mig egentligen inte ett skit om Svenska Akademien, men tycker det är sorgligt att den kvinnliga ständiga sekreteraren Sara Danius tvingats avgå för att hon försökt att sätta ner foten och dessutom velat modernisera denna sammanslutning. Fy fan vad det är tragiskt att jämlikheten och synen på kvinnor inte kommit längre.
 
Förra fredagskvällen fick vi besök av Ellinore som hade haft ett gig i Strängnäs. Det är verkligen mysigt när våra barn kommer och hälsar på. Det är ju en bit som är tuff med att bli äldre, att även ens barn blir äldre och därmed skapar sina egna liv och sin egen vardag. När jag fyllde 50 tyckte jag att det var skönt, men numera hatar jag att tiden går så otroligt snabbt och jag blir äldre och äldre. Detta blir särskilt tydligt eftersom jag fortfarande känner mig ung i sinnet, något som jag naturligtvis får hjälp med genom att jobba i en miljö där det finns 300 barn och ungdomar varje dag.
 
På lördagen drog vi iväg på kryssning med Birka. Vi hade ett roligt och skönt dygn på båten där vi upplevt så mycket skoj och lärt känna så många härliga människor. Det är inte som förr, men det är som nu och utveckling måste accepteras. En del saker är bättre, andra upplever jag som sämre, men framförallt är det annorlunda.
 
 
I måndags kväll startade Hibo Viking på Östersundstravet. Eftersom de flesta av er som läser detta troligtvis är måttligt travintresserade, ska jag inte ge en alltför ingående rapport. Allt verkade toppen på förhand även om vi visste att hästen mötte tufft motstånd. Under loppet hände tyvärr det som inte får hända, en utrustningsdetalj gick sönder. Det var käkremmen, en rem som hjälper hästen att hålla upp huvudet och därmed hela hållningen, som gick sönder några hundra meter efter start. Utan detta stöd var det snudd på ett mirakel att Hibo Viking travade felfritt, men tyvärr blev han opalcerad och utan prispengar. Vi tar nya tag i Umeå nästa fredag. Förresten drömde jag om det loppet i natt och jag hoppas att det inte var en sanndröm. Hibo Viking svepte hela fältet och ledde överlägset när de var på väg in på upploppet, men då kom startbilen in på banan (varför liksom?) och körde på "Viking". Crazy dröm!
 
När vi var i Stockholm för en dryg månad sedan och tittade på Bo Kaspers Orkester, då var tåget hem kraftigt försenat. I veckan kom beskedet från SJ att vi fick biljettpengarna tillbaka. Även om det är skit med förseningar och inställda tåg, blir jag ändå glad över att jag som konsument kompenseras. Den kvällen kom vi bokstavligen hem till dörren för 0 kronor.
 
 
De senaste veckorna har jag "sprungit på" några före detta elever som jag inte träffat på länge. Det är få saker jag älskar så mycket som att träffa elever när de blivit unga vuxna, eller för all del riktigt vuxna. Att träffa dem då, det hjälper mig så oerhört mycket i synen på dagens elever. Fler som jobbar inom skolan skulle behöva ha den erfarenheten för att veta vilka strider som är viktiga att ta och vilka fajter man kan välja bort.
 
Fem träningspass under veckan och fortfarande inget nytt försök att springa. Jag varvar styrketräning med cykling. Det sistnämnda är så sjukt tråkigt, men jag har pressat mina snitthastigheter till en klart acceptabel nivå.
 
Mer skola. Jag har ju tyckt att det varit lite motvind på jobbet den senaste tiden, därför bestämde jag mig i måndags kväll för att "nu jävlar!" Nu ska jag hitta tillbaka till mig själv och min positiva approach. Det har gått alldeles utmärkt och blir ett mycket bättre och enklare sätt att möta utmaningarna. Mina tankar fick sig en rejäl dos bekräftelse när jag lyssnade på Anna Tebelius Bodin i tisdags. Hon är specialist på hur hjärnan fungerar och vad som främjar respektive begränsar inlärning. Vi har haft en föreläsningsserie (tre halvdagar) med henne på vår skola tidigare. Nu var det en halvdagsföreläsning för all pedagogisk personal som jobbar på alla våra tre Europaskolor. Sammanfattningsvis är jag oerhört nöjd och glad just nu.
 
Nu önskar jag alla en riktigt trevlig helg. Var snälla mot varandra och njut av vårvärmen!
 
//Steven :-)
 
PS! Jag är inte skrockfull och det faktum att det är fredag den trettonde bekommer mig inte ett skvatt....

Kommentera här: