Fredagsuppdatering 15 juli 2022

Vi befinner oss i mitten av högsommarmånaden juli och just idag är det hårda vindar, svala temperaturer och regnskurar hemma hos oss. Nåja, varför klaga? Jag tycker att sommaren hittills varit långt över vad jag önskar mig och värmen kommer säkerligen tillbaka.
 
Förra veckan bjöd jag ju på en rekordkort fredagsuppdatering, idag blir den lite längre och matigare. Lördagen ägnade vi bland annat åt packning eftersom vi skulle bege oss på kryssning med Viking Cinderella i söndags. På programmet stod tre dygn till sjöss och i land.
 
Från Stadsgårdskajen gick resan först ner till Ystad där vi anlöpte hamnen under måndagsförmiddagen. Vi hade en härlig söndagskväll på båten, som vanligt med största fokus på nöjet. Vår vän sedan 20 år tillbaka, Anders Hane, jobbade som trubadur under kryssningen och vi missade inte många av hans set då han spelade inne i puben. Lämpligt nog är Anders bosatt i just Ystad, vi har hälsat på honom där några gånger tidigare när vi varit på Österlen, och han och hans fru Carina var så vänliga att de lånade ut sin bil till oss.
 
Anders Hane in action i puben.
 
Efter att vi avnjutit en underbar lunch på restaurangen Upp eller Ner, som Carina för övrigt driver och där Anders och Carinas son Albin jobbar under sommaren, tog vi bilen och åkte till Ales Stenar i Kåseberga. Vi har ju som redan skrivits, varit en hel del på Österlen men vi har aldrig vandrat ända upp till skeppsättningen. Den var ju skithäftig och inte minst informationen om hur man kunde avläsa vårdagjämning, sommarsolståndet, höstdagjämning och vintersolståndet utifrån hur stenblocken var placerade. Utsikten var som väntat magnifik och allt kryddades med ett gäng skärmflygare som for fram och tillbaka strax över huvudet...
 
Varsin öl på Upp eller Ner i Ystad
 
Ales Stenar i Kåseberga med vidunderlig utsikt och en spännande skeppsättning.
 
Ystad är för övrigt en oerhört mysig stad som jag varmt rekommenderar för ett besök. Vi lämnade den under eftermiddagen och begav oss tillbaka till båten för några timmar ute i den värmande solen på däck. 
 
Efter en natts sömn vaknade vi upp samtidigt som båten höll på att lägga till i Visbys hamn. VI har ju varit i Visby och på Gotland många gånger och diskuterade huruvida vi bara skulle promenera i stan, om vi skulle hyra bil eller cykel. Det blev det förstnämnda och vi inledde dagen med frukost på ett supermysigt fik innanför muren. Därefter flanerade vi på de vackra gatorna under några timmar innan vi tyckte att vi var värda en vätskekontroll på stora torget. Stärkta gick vi sedan vidare och jag gjorde en snabbvisit på bion i Visby där en travkusk jag känner jobbar när han inte kör travlopp och därefter åt vi typ världens godaste glass.
 
Frukost i Visby
 
Ett axplock av alla vackra blommor som kantar gatorna och husen i Visby.
 
Några bilder från den oerhört vackra och välskötta Botaniska trädgården i Visby. Namnet på de gula  blommorna på den översta bilden passade bra in på mig.
 
Vätskekontroll vid Stora torget i Visby.
 
Fler Visbybilder, bland annat på domkyrkan.
 
I Visby äter man ekologisk guteglass.
 
 Hejdå Visby! Vi ses igen!
 
Tillbaka på båten fortsatte vi att njuta av vädret, Visby badade lämpligtvis i sol den här dagen. Efter uppladdning i hytten var det sedan dags för middag. De två tidigare kvällarna hade vi ätit "vanlig" buffé, men den här kvällen vankades det skaldjursbuffé. Den var naturligtvis jättegod och jag som lätt snöar in på saker fastnade mest vid räkorna. De hade både vanliga och rökta och jag åt massor av de små oansenliga skaldjuren.
 
Den enda matbilden, när vi åt buffé en av kvällarna.
 
Under kvällen lyssnade på Olle Eilestam, en helt suverän pianounderhållare som vi känner sedan många år tillbaka och som just under denna kryss även var kryssningsvärd.När Olle spelat klart surrade vi rätt länge med honom innan vi drog vidare i vimlet. Vi höll ut ganska länge även den kvällen och avslutade med att dansa disco.
 
Olle Eilestam underhåller på soldäcket.
 
Sista dagen på väg till Stockholm är ju alltid lite seg. Allting bakom sig och inget att se fram emot. Vi passade ändå på att njuta så mycket vi kunde av solen. Vädret på resan var generellt tip-top och vi har egentligen ingenting att klaga på. Mycket nöjda!
 
En kall på soldäck smakar alltid gott!
 
Det vackra havet med solen som blänker.
 
Samma dag som vi skulle komma hem hade jag fått ett textmeddelande från min/vår vän Magnus Wahlman. Det har blivit en minitradition att vi ses varje sommar tillsammans med våra respektive "Helenor", nåja åtminstone två somrar i rad innan denna. Nu textade han att de skulle tillbringa natten i Eskilstuna och undrade om vi kunde ses. Det var vi naturligtvis pepp på, men då vi inte skulle vara hemma förrän vid kl 17, var vi kanske inte preparerade för att ta emot gäster på middag. Vi bollade lite olika idéer, men hamnade i att vi sammanstrålade i Strängnäs där vi käkade på restaurang Riva i Västerviken och som vanligt hade några riktigt trevliga och roliga timmar tillsammans med mycket skratt.
 
Magnus, Helena och deras son Erik med tillhörande kompis kom en aning sent (en aning är i detta fall en kraftig underdrift 😅). Förklaringen var att de på vägen till Strängnäs hälsat på travtränaren Jörgen S Eriksson, en kille som jag också gillar väldigt mycket. Självklart var vi tvungna att posera i varsin kepa med reklam för Jörgen och i sammanhanget kan väl sägas att Magnus behöver fundera på hur han förmedlar reklambudskapet in i kameran 😂.
 
Kärt återseende med Magnus Wahlman. Tillsammans med honom är det nära till skrattet.
 
På torsdagsmorgonen vaknade jag och upptäckte, nästan av en slump, att vi hade ett möte inbokat med vår personliga rådgivare på vår bank i Strängnäs redan under förmiddagen. Det var ett bra och givande möte, viktigt att ha koll på sparande, bolån och inte minst pensionsplaceringar. 
 
Väl hemma igen så väntade Ellinore på oss. På måndag flyttar hon till Dakar i Senegal där hon ska jobba med ett projekt inom FN under ett år och hon lär knappast komma hem förrän tidigast vid jul och hälsa på. Det gällde att skapa kvalitet i de sista timmarna med henne innan hon skulle runda av sin sverigevistelse med några dagar i Stockholm. Det var jättemysigt och jag skjutsade sedan henne till Stockholm, vilket också blev en prövning. Flera olyckor i eftermiddagstrafiken gjorde att bland annat Essingeleden i stort sett var stillastående. Med lite kreativitet och uppfinningsrikedom hittade vi alternativa vägar som åtminstone begränsade den tidsmässiga skadan.
 
Med allt ovan berättat så var det först idag som vi riktigt landade efter en intensiv, men väldigt rolig, vecka. Nu väntar en ganska soft helg och ytterligare en semestervecka på hemmaplan innan vi beger oss iväg på lite äventyr igen.
 
Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig helg och glöm inte bort att vara snälla och gör gärna goda gärningar för andra människor.
 
//Steven :-)
 
PS! Av bilderna att döma kan det se ut som om vi bara drack öl, men så var inte fallet...