Kulturkonsumenter

Jag och min älskade fru är flitiga besökare av allehanda teaterföreställningar. Det är ju inte något billigt nöje, men vi tycker att det ger oerhört mycket tillbaka och därför är det något vi prioriterar.
 
Senast ikväll var vi på Cirkus och såg Kristina från Duvemåla. Av någon anledning hade jag inga jättestora förväntningar, men vi köpte en biljett till Ellinores 22-årsdag i augusti och självklart ville vi själva följa med. Nu efteråt är jag alldeles mållös av beundran. Benny Anderssons musik och Björn Ulvaeus texter är ju till att börja med otroligt bra. Lägg därtill ett strålande manus och tillika regi av Lars Rudolfsson samt en oerhört vacker, effektiv och påhittig scenografi av Robert Wagner så finns alla grundförutsättningar på plats. Skådespelarna och den levande orkestern levererar sedan på toppnivå och trots att föreställningen är fyra timmar lång (inkl paus) vill jag aldrig att det ska ta slut. Så enormt bra tycker jag att föreställningen var och jag skulle kunna rabbla massor av personliga favoriter och detaljer ur föreställningen, men nöjer mig med att uttrycka min tacksamhet över att ha sett denna musikal. Den här uppsättningen har tidigare spelats vid Svenska Teatern i Helsingfors samt på Göteborgsoperan. Längst ned i inlägget finns några smakprov.
 
Om jag ska summera vad vi tittat på under 2015 så ser listan ut så här:
  • Charleys tant vid Gunnebo slott i Mölndal (friluftsteater)
  • En man som heter Ove med Johan Rheborg på Rival i Stockholm
  • Grotesco - En näradödenrevy på Scalateatern i Stockholm (2 gånger!)
  • Hallå! Popmusik, kickar och kläder med Magnus Uggla på Teater Galeasen i Stockholm
  • Karl Gerhard på Stockholms Stadsteater
  • Bröllop i kikar'n på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg
  • Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm
  • Partaj på Cirkus i Stockholm
Utöver detta såg vi (förstås!) Ellinores båda föreställningar av Förr i världen var himmelen blå på Eskilstuna teater i våras. Vi har också varit och tittat på showgruppen Milda Makter när de uppträdde på Scalateatern.
 
Det var nog ett normalår i vår konsumtion av scenföreställningar och nu laddar vi för mängder av roliga kulturupplevelser under 2016. Vi börjar troligtvis med After Shave och Galenskaprna på Lorensbergsteatern i Göteborg i mitten av februari.
 
//Steven :-)