Fredagsuppdatering 20 juli 2018

Fredagsuppdateringsdags igen när vi redan kommit två tredjedelar in i juli. Det första ordet jag skrev innehåller 23 bokstäver och skulle nog frestas att särskriva av många. Varför börjar jag i den änden? Jo, jag är ganska allergisk mot särskrivningar men i förra veckans fredagsuppdatering upplyste min älskade hustru mig om att jag hade särskrivit. Jag!? Jag som jagar särskrivare med blåslampa (även om jag tonat ner denna jakt eftersom jag måste förstå att det som är enkelt för mig inte behöver vara lika enkelt som andra). Naturligtvis hade älsklingen rätt och jag förevigade särskrivningen innan jag korrigerade felet så att semester tripp fick bli semestertripp.
 
 
Mer på språktemat. Jag lyssnar mycket på P4 Sörmland när jag åker bil. Jag gillar nästan alla programledare skarpt, men har noterat att några av dem har svårt att använda var och vart på ett korrekt sätt. Var anger ju läge (var bor du? var har jag lagt mina nycklar?) medan vart anger riktning (vart ska du åka?). Linnea Svensson heter en reporter/programledare som jag noterat alltid säger vart när hon menar var. Det har stört mitt språköra en hel del, men mitt snälla och överseende jag har valt att fokusera på att hon är skitduktig och väldigt behaglig att lyssna på.
 
Under flera år har kanalen haft en stående programpunkt där Lotten Bergman kommit någon gång i veckan och rett ut språkfrågor som lyssnarna haft. Jag vet inte om Lotten vill kallas språkvårdare, men hon är språkkunnig vad gäller svenskan. I morse var Linnea programledare när Lotten var där och jag sa till Helena här hemma att Lotten borde ta upp det där med var/vart med Linnea. Jag vet inte om telepati fungerar, men så skedde. Lotten gav Linnea i läxa att rabbla ett antal fraser där var/vart används korrekt. Lotten poängterade också att man som radiopratare har ett särskilt ansvar att tala så korrekt svenska som möjligt. Mycket bra!
 
Ja, det var en annorlunda inledning av fredagsuppdateringen. Det här har varit en vecka när delar av Sverige bokstavligen står i brand. Det rasar skogsbränder på många håll i landet och jag imponeras över det overkliga och obarmhärtiga arbete som utförs av räddningstjänstens personal, men också av många frivilliga. När det är kris på riktigt, då visar ofta människor sina bästa sidor och bara hugger i där det behövs.
 
Men... likt förbannat ska dessa tragiska och katastrofala skogsbränder politiseras och det äcklar mig. Det är inte politik i det korta perspektivet, men det kommer att utnyttjas på olika sätt inför höstens val. Jag tar aldrig politisk ställning i min blogg eller i sociala medier, men kan konstatera att nuvarande regering kunde agerat annorlunda med erfarenheter efter den stora Västmanlandsbranden för fyra år sedan. Å andra sidan har allianspartierna haft åtta år på sig innan dess att fixa alla dessa saker som de nu kräver att nuvarande regering borde ha grejat. Det åttonde riksdagspartiet å sin sida har jag aldrig någonsin hört lägga ett förslag om det som de nu tycker vore självklart att regeringen redan skulle ha fixat. Faktum är att jag nästan baxnar när jag tänker på hur osaklig och smutsig valdebatten kommer att vara i sociala medier....
 
På twitter har jag fångat ett passande inlägg:
 
 
Sedan finns det idiotiska inlägg som knappast borde få utrymme, men för att ni ska förstå att sociala medier dryper av dylika uppfattningar:
 
 
Jag har naturligtvis inget facit, men väljer nog ändå att luta mig åt den förkrossande majoritet av forskare som hävdar att vi människor ligger bakom klimatförändringar som successivt blir katastrofala för mänskligheten. Och nej, jag tror inte att billigare elcyklar löser problemet men det är dags för oss alla att vakna till i vår lilla inskränkta bekvämlighetsbubbla. Denna uppmaning gäller i allra högsta grad mig själv...
 
Mer om sociala medier. Jag anser att vi alla har ett ansvar att bekämpa så kallade fake news eller falska nyheter. Allt vi läser måste vi förhålla oss kritiska till och i synnerhet gäller det att vi är försiktiga med att dela saker utan eftertanke. Det behöver ju inte bara vara falska nyheter utan även nyheter som har flera år på nacken. Varje vecka möter jag delade inlägg, framförallt på Facebook, som kan vara gamla och inaktuella men som framstår som dagsaktuella. Inte bra! Det behöver inte ens vara dåliga saker utan harmlösa inlägg. Ett konkret exempel på det sistnämnda är ett inlägg i en lokal grupp med tydlig ortsanknytning. I september 2016 gratulerades en lokal profil på hans 100-årsdag och i veckan som gick var det någon som i den tillhörande tråden skrev grattis. Sedan rasslade det till med ett flertal grattishälsningar till mannen som inte har bemärkelsedag förrän i september, då han fyller 102... Snälla, läs och kritiskt granska innan ni delar eller kommenterar på sociala medier.
 
101-åringen som jag skriver om här ovanför hade samma befattning som jag har och idag var jag och hälsade på en annan person som jobbat som rektor, nämligen min läromästare och mentor Tor Ahlmark. Vi har en regelbunden och djup kontakt med varandra, men jag som är mitt uppe i min "karriär" har inte alltid tid till det som jag borde ha tid till, exempelvis att hälsa på Tor. Ingen enskild person har betytt så mycket för mig inom min yrkeskarriär som Tor och det var härligt att sitta ner under ett par timmar och otvunget prata med honom och hans fru Gunilla. Det bjöds på kaffe, fikabröd, glass och jordgubbar samtidigt som vi hade möjlighet att prata om allt mellan himmel och jord. Det påminde mig om att bli bättre på att vårda mina kontakter med vänner i allmänhet och såna som betytt mycket för mig i synnerhet.
 
I Stockholms kollektivtrafik är det kaotiskt. Den så kallade getingmidjan byggs om varför fjärrtågen inte kan köras söderifrån till Stockholms Central. Nu har det visat sig att de alldeles nya pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan har rulltrappor som är farliga och i behov av underhåll. Men vänta! Stationerna är nästan nyinvigda och jag utgår från att rulltrapporna också är nya. Vad hände? Helt klart är att det finns för många klåpare inom byggsvängen. Det finns väl ingen som inte hört talas om hårresande fuskbyggen. Och ni som inte åkt till eller ifrån Stockholm City kanske inte förstår varför det inte bara är att gå i vanliga trappor istället. Det finns inte på kartan. Rulltrapporna i denna pendeltågsstation är gigantiskt långa och tämligen branta.
 
Den gångna helgen hade vi barnbarnen Sixten och Elvira hos oss från fredag till söndag. Jättemysigt som vanligt och jag fick bland annat hjälp med att köra in ved i pannrummet, vilket jag visade bilder från i förra veckans fredagsuppdatering. Barnarbete säger min bror, ett led i att förstå att alla hjälps åt säger jag.
 
 
I onsdags var jag på trav då Sundbyholmstravet arrangerade en av sina största tävlingsdagar för året. Det var supermysigt på alla sätt och roligast av allt var nog att min kompis "Svoppe" Erikssons egentränade Must Have vann ett uttagningslopp ingående i Diamantstoet. 125 000 kronor var segern värd och extra kul var ju att Must Have startade i exakt samma lopp vid exakt samma tävlingsdag förra året och även då var etta i mål, men diskades för trängning. Vilken revansch!
 
Idag (fredag) startade mitt delägda kallblod Hibo Viking i Bollnäs. Vi hade anledning att vara positiva och allt såg så otroligt bra ut ända tills det återstod 500 meter av loppet....
 
 
Med facit i hand var det skönt att jag inte åkte de dryga 30 milen till Bollnäs, det hade varit 30 tunga mil hem. Vi kommer igen och förklaringen till galoppen var helt enkelt att han snubblade till. Enligt kusken fanns det knappast på kartan att han hade förlorat loppet utan galoppen.
 
Hela sju träningspass har det blivit sedan förra fredagsuppdateringen. Tre löppass, tre styrketräningspass och ett cykelpass. Prick 150 pass avverkade hittills under 2018.
 
Det har också varit en vecka där jag berömt väldigt många människor för olika saker, faktiskt mest personer som jag inte känner. Jag brukar säga att jag samlar på "bra personer" och de förtjänar att få veta det. Därför uppmanar jag dig som läser detta att inte bara vara snäll utan även berömma människor som du möter och som gör bra saker. Jag lovar att det gör underverk.
 
Trevlig helg!
 
//Steven :-) 
 
 
 

Kommentera här: