Fredagsuppdatering 5 januari 2018

Veckans och årets första fredagsuppdatering. Jo, det blir en fortsättning eftersom den omröstning jag genomförde på Facebook var entydig i sitt utslag där 94,6 % tyckte att jag skulle fortsätta, medan 5,4 % tyckte att jag kunde lägga ner. 
 
Trettondagsafton idag. Det är väl årets mest svårhanterade helgdagsafton? Helgdag imorgon, men ändå aldrig fullt ut accepterad som helgdagsafton. Det är långt ifrån alla som är lediga från jobbet så som människor vanligtvis är på andra helgdagsaftnar även om det förekommer att personer jobbar halvdag i och med att det är röd dag imorgon. Jag undrar också hur många som vet varför vi firar trettondedag jul? Kanske kan det vara en ledtråd att det är enda gången under året som vi har tre namnsdagar att fira.
 
Det har ju varit nyårsafton sen sist. Den firade jag och älsklingen ensamma här hemma för fjärde eller femte året i rad. Vi hade verkligen en jättemysig kväll med god mat och dryck. Menyn var naturligtvis ingen högoddsare då vi åt toast skagen till förrätt, oxfilé med hasselbackspotatis och madeirasås och sedan som dessert kanske aningen mer otippat, cheesecake. Därefter blev det en smarrig kaffedrink, nämligen Xantékaffe. Kvällen gick snabbt och vi kan verkligen ha roligt och mysigt tillsammans, bara vi två.
 
 
Vårt barnbarn Elvira har varit hos oss från tisdag till onsdag. Det har varit fantastiskt roligt och hon är verkligen en liten tjej med stark vilja samtidigt som hon är extremt gullig. På tal om barnbarn så fyllde Adrian 5 år på nyårsdagen och vi gratulerade som vanligt i lokaltidningen. Nästan som vanligt glömde vi dock att göra det i tid vilket gjorde att det blev några dagar i efterskott. Nästa helg får vi också möjlighet att gratulera Adrian på riktigt, det är inte helt lätt att få till alla kalas under jul- och nyårshelgerna.
 
 
Efter att ha "jobbat" hemifrån tidigare under jullovet har jag jobbat på riktigt onsdag-fredag den här veckan tillsammans med mina klippor till biträdande rektorer, Marie och Ola. Har jag någonsin sagt att ni är grymt bra? Om nej, så gör jag det nu ;) Skämt åsido ska det bli jäkligt roligt att dra igång jobbet på riktigt igen på måndag och ännu roligare blir det när eleverna kommer på onsdag. Flera bra besked veckan som gått och jag ser verkligen fram emot vårterminen med några nyheter på skolan.
 
Igår spelade Sverige semifinal i Junior-VM mot USA. TV4 sände (alltid sämre än SVT, särskilt med alla reklamavbrott) och Lena Sundqvist kommenterade. Mitt flöde, både på Twitter och Facebook, innehöll alltför många hatiska kommentarer mot Lena. Liknande saker hände för drygt ett år sedan när hon kommenterade SHL i CMore, men då fick hon upprättelse i form av att Växjö Lakers klack gjorde en manifestation för att stötta Lena för alla de vidriga personangrepp hon utsattes för. Sedermera fick hon också Sportspegelnpriset. Jag förstår inte hatet som sprids på nätet och framförallt förstår inte ni som sprider hatet hur det sårar, hur det skickar signaler till barn, ungdomar och vuxna att det är okej att hata. Titta gärna på nedanstående länk från Idrottsgalan 2017 och jag vet att de flesta av er tänker efter en gång till innan ni skriver vidriga kommentarer. Tyvärr har inte alla människor den insikten. Däremot är det väl okej att vara konstruktiv i sin kritik, bara det är sakligt och inte övergår till att hata eller kritisera personen som så. På det temat tycker jag exempelvis att Johan Tornberg var pinsamt partisk som expertkommentator igår. Noll objektivitet och det nådde sin kulmen i samband med att en puck gick över sargen och i den efterföljande diskussionen huruvida det var touch eller inte. Dock viss cred till Tornberg som idag var betydligt mer ödmjuk på Twitter. Jag har samlat några kommentarer, men det var verkligen inte de värsta.
 
 
Lena Sundqvist får Sportspegelnpriset 2017 >>
 
Nytt år och träningen i veckan har gått bra. 230 pass förra året, 180 pass som mål i år, likt förbannat tittar jag på förra årets träningstillfällen då jag tränade varje dag 1-6 januari och då slår tävlingsinstinkten till direkt och jag vill inte vara sämre i år. Har tränat varje dag sedan nyårsdagen vilket innebär fem pass sedan förra fredagsuppdateringen.
 
En sak jag tänkt kommentera några veckor men tyvärr missat är den hjärnblödning boxaren Erik Skoglund från Nyköping råkade ut för under träning innan jul. Jag tycker det var vidrigt osmakligt hur både randommänniskor och framförallt media spekulerade i huruvida han skulle kunna/få boxas igen. Kom igen nu! Ha rätt perspektiv och börja med att fundera över och stötta Erik i kampen att överhuvudtaget komma tillbaka till ett funktionellt liv igen. När sådant händer är väl just boxningskarriären ganska ointressant?
 
I tisdags sändes ett av mina absoluta favorit-TV-programSVT. Året var 1968 ingår i serien "Året var..." som sänds varje år strax efter nyår och avhandlar året som inföll 50 år tidigare. Oerhört intressant med mängder av sevärda klipp, perfekt berättat. Ni som inte sett programmet, kolla om det finns på SVT Play. 1968 var dessutom ett spännande år på många sätt.
 
Mitt 2017 var kanske inte lika spännande, men om någon mot förmodan är intresserad av hur jag sammanfattat 2017, mestadels i bilder, så hittar du det här >>
 
Min blogg, där jag numera publicerar alla mina fredagsuppdateringar har tio år på nacken. I varje fredagsuppdatering framöver ska jag bjuda på ett tio år gammalt inlägg och den här egoboosten publicerade jag den 5 januari 2008.
 
 
Nu önskar jag alla en trevlig helg och jag hoppas det blir med mindre hat och mer kärlek. Var snälla mot varandra och mot er omgivning!
 
//Steven :-)

Kommentera här: