2017 i bilder

Nu ska jag sammanfatta 2017 på ett extremt ostrukturerat sätt och jag ska göra det i bilder. Det är ett litet axplock av vad som hänt i mitt liv under året. När jag går igenom årets bilder kan jag konstatera att antalet selfies på mig och Helena kan räknas i hundratal, men fullt så många publicerar jag inte i det här inlägget.
 
Årets avslutning!
Äntligen tog det slut. Nästan tre års studier på rektorsprogrammet vid Uppsala Universitet avslutades på Stora Brännbo i Sigtuna den 17-18 maj. Samtidigt som det var oerhört skönt, var det naturligtvis vemodigt. Utbildningen har bitvis varit oerhört krävande, men samtidigt enormt givande och utvecklande för mig.
När jag kom hem vankades bubbel följt av ett restaurangbesök där alla mina tre barn dök upp och var med och firade mig. En väldigt fin kväll som avslutning på två härliga dagar vilka jag kommer att spara som ett minne för livet.
 
 
Årets bästa basgrupp!
Mina älskade vänner i basgruppen på Rektorsutbildningen. Tack för allt Anna-Karin, Ros-Marie, Ulrika, Jonas, Helen och Sofie.
 
 
Årets vändning!
Jag dissade Jerringprisvinnaren Peder Fredricsson rejält i samband med idrottsgalan, men sen såg jag dokumentären "Alan - den bevingade hästen" och vände totalt. Grattis till Jerringpriset Peder, det var du väl värd efter ditt OS-silver tillsammans med All in.
 
 
Årets lavinfara!
Nja, det lär inte gå några laviner i Malmabacken i Malmköping. Men efter att inte ha stått på ett par utförsäkningsskidor under minst ett decennium så var det dags under en personalaktivitet i februari. Första gången på korta carvingskidor, vilket narurligtvis var lättare att svänga med än mina egna 2.15-lagg som jag åkt på tidigare. Hur kunde det dröja nästan till 2000-talet innan skidutvecklarna kom på det?
 
 
Årets uppkoppling!
Det var lika överraskande som roligt när det under senvåren gick upp för oss att vi skulle få fiber under hösten. Steget från en gammal kopparledning till fiber är nästan oändligt och på landet räknar en inte med att  få ta del av den senaste tekniken i första taget, men numera är vi fiberanslutna.
 
 
Årets trädgård!
Det blev inte vår trädgård i år heller.... sorkar, ogräs, ont om tid... vi får ta nya tag. Vi började ändå starkt med ett besök på trädgårdsmässan i Älvsjö och en god ansats under våren. 
 
 
Årets Per!
Jag har flera kompisar som kan passa in på den rubriken, men aprilkvällen tillsammans med Per Fjällström glömmer jag inte. En fördrink på Nalen, därefter Magnus Ugglas monologföreställning för fjärde gången och den avslutande ölen på Centralen. Per... du är en av mina bästa och klokaste vänner och vi borde ses oftare. Att du dessutom blev utsedd till årets Sundbybergare gör inte saken sämre.
 
 
Årets valpkull
Den 3 juli födde vår bedlingtonterrier Debbie sin allra första kull. Hon fick sex stycken jättefina valpar, fem tikar och en hane. Debbie var superduktig som förstföderska och allting gick strålande bra med valpkullen. Idag bor valparna i Strängnäs, Nykvarn, Malmö, Hagfors, Oslo och Piteå.
 
 
 
Årets häst!
I slutet av 2016 bestämde jag mig för att köpa in mig i en travhäst. Det var min kompis Magnus Wahlman, kommentator på Radiosporten, som tipsade om kallblodet Hibo Viking där han redan var delägare. Det blev en succéstart då han vann i debuten och därmed vann också körande kusken Ulf Ohlsson sin 5000:e seger. Därefter var det inte lika muntert, faktum är att det blev galopper i årets resterande sex starter. Före, mellan och efter galopperna visade dock "Viking" bra fart och han är numera kastrerad vilket gör att vi hoppas att han har en fin fyraåringssäsong framför sig. Tränar gör Peter Grundmann på Hagmyren och han är tillsammans med sin sambo Lisa Norberg två underbara människor som tar hand om hästen på allra bästa sätt. 
 
 
Årets EP!
Som förälder är det tillåtet att alltid vara patriot. Den 23 september hade vår dotter Ellinore releasefest för sin egenskrivna EP, Avstånd, som hon spelat in under våren och försommaren. Jag tycker att det är fyra väldigt bra låtar, som tyvärr inte riktigt fick det positiva mottagande som de var värda och som gjorde att Ellinore började tvivla lite på sig själv, dock utan att vara nedslagen. Det är en tuff och obarmhärtig bransch där konkurrensen är stenhård. Jag är väldigt glad för att Ellinore inte vill vara mainstream utan vill gå sin egen väg och hon kommer garanterat tillbaka ännu starkare med mer eget material. Jag tycker dock att hennes låtar på EP:n är värda mer uppmärksamhet och bekräftelse, de finns att lyssna på via Spotify och andra streamingtjänster.
 
 
Årets kulturevenemang!
Som vanligt besökte vi flera olika kulturevenemang, mestadels stora produktioner, under året. Kanske var det i aningen mindre omfattning än närmast föregående år, men nedanstående föreställningar såg vi:
 
- Disney On Ice på Globen tillsammans med barnbarnen Sixten och Adrian
- Efterfesten med Strängnäsrevyn
- Hallå! Popmusik, kickar å kläder med Magnus Uggla på Skandiascenen - Cirkus (Fjärde gången jag såg den!)
- The book of Mormon på Chinateatern
- Billy Elliot på Stockholms stadsteater
- Konsert med Magnus Uggla på festivalen SommarRock i Svedala.
- Soldat Fabian Bom på Vallarnas friluftsteater
- Allt ljus på oss med Bo Kaspers Orkester på Rondo i Göteborg
- Minns du mig? på Lisbergsteatern
 
Dessutom bodde vi på Värdshuset Hwitan i Falkenberg när de arrangerade sin visfestival och vi såg glimtar av bland annat Caroline af Ugglas och Ebbot Lundberg.
 
 
Årets semestertripp med bil i Sverige!
Under en vecka i juli åkte vi söderut i landet där vi började med en natt i Mullsjö (överraskning från Helenas sida) där det fanns en mysig bubbelpool ute i hotellets trädgård innan vi anlände till Malmö där vi stannade i tre nätter och bland annat hade en mysig dag i Köpenhamn, dit vi tog tåget. Vi hann dessutom besöka Lunds domkyrka en dag då regnet verkligen öste ner med full kraft. Därefter tillbringade vi två dagar i Falkenberg innan vi begav oss hemåt igen. I Falkenberg låg vi en dag på stranden i Skrea, vi hyrde cyklar och cyklade längs med Ätran och vi var naturligtvis på Vallarnas friluftsteater, vilket det finns bilder ifrån här ovanför under rubriken "Årets kulturevenemang!".
 
 
Årets vandring!
En dag i augusti tog jag och älsklingen med oss matsäck och Nala för att gå en sväng på Sörmlnadsleden i det trollska och vackra Åkers Bergslag. 
 
 
Årets utlandssemester!
Helst hade vi velat åka till Kroatien, men vi tyckte det var lite för dyrt den här gången och istället hamnade i Side i Turkiet under första veckan i oktober. En underbar vecka på ett all-inclusive-hotel (vars service vi var ganska missnöjda med...) där vi fick möjlighet att ladda batterierna inför resten av den mörka hösten och den kommande vintern.
 
 
Årets barnbarn!
Vi upplevde många härliga stunder med våra fyra barnbarn som förgyller våra liv. Sixten, Adrian, Elvira och Axel är verkligen fantastiska personligheter med fina egenskaper. Även om de bor bara ca fem mil ifrån oss, skulle det vara mysigt att ha dem ännu närmare och därmed kunna träffa dem oftare. Förutom när vi träffar dem vid storhelger, födelsedagar och öiknande, var vi bland annat på Disney On Ice och på bio med bara Sixten och Adrian, dessutom i Göteborg och på lådbilslandet i Nykvarn med alla fyra.
 
 
Årets sport!
Det är alltid handboll numera som är sporten i mitt liv. Jag har sedan många år tillbaka säsongsbiljett till Guifs hemmamatcher i handbollsligan och jag fängslas mycket av den tuffa, finessrika, snabba och oftast ärliga sporten. I och med att den nya arenan i Eskilstuna togs i bruk i våras har dessutom komforten vid matcherna blivit så oerhört mycket bättre. Jag och min före detta chef och kollega Tor Ahlmark har dessutom grymt bra platser.
 
 
Årets förändrade livsstil!
När jag var aktiv hockeydomare höll jag igång året om, under min långa elitkarriär med rejält hård träning under sommarhalvåret. När jag slutade med hockeyn så tränade jag bara under perioden mars-augusti och var allmänt försoffad övrig tid under året. Efter att ha upptäckt hösten 2016 att jag hade högt blodtryck, började jag träna på gym. Valet föll på World Class och jag tränar nästan uteslutande i Mariefred. Mitt mål inför 2017 var att köra totalt 160 pass, vilket i snitt skulle innebära ungefär tre pass per vecka. Redan den 3 augusti körde jag mit 160:e pass och totalt kom jag upp i hela 230 pass innan året var över. Jag har haft, och har fortfarande, lite skadeproblem som stökar till det för mig i min planering men normalt sett springer jag sex gånger per tio pass och resterande fyra kör jag styrketräning av varierad karaktär. En tydlig målsättning med min träning är att gå ner i vikt, något jag misslyckats med sett över året i stort. Jag vet varför och inför 2018 är det dags att göra något åt kost- och dryckesvanor. Målet sett till antalet träningspass under 2018 har jag satt till 180, det vill säga i genomsnitt ett träningspass varannan dag.
 
 
Årets första tripp till Göteborg!
I juni åkte vi till Göteborg tillsammans med våra tre barn, deras respektive exklusive Ellinores sambo Calle samt våra fyra barnbarn. Det var en jättemysig resa med två dagar på Liseberg, främst utifrån barnbarnens behov.
 
 
Årets andra tripp till Göteborg!
I slutet av oktober överraskade älsklingen mig med en långweekend i Göteborg. Jag visste ju att vi skulle åka bort några dagar, men hade ingen aning om vart vi skulle åka. Det var fyra magiska dagar med fint höstväder, bra hotell, härliga restauranger och roliga nöjen (Bo Kaspers Orkester på Rondo och teater). Allt perfekt ordnat av min älskade fru.
 
 
Årets kryssning!
Efter några års uppehåll bestämde vi oss för att åka på en långkryssning med Birka igen. Den här gången gick turen längs norrlandskusten med strandhugg i Härnösand, där vi gjorde en utflykt till ett naturreservat vid kusten. Nästa hamn där vi stannade över dagen var i Luleå. Benämningen på kryssningen var "Höga kusten-kryssning" eftersom båten gick inomskärs uppe vid oerhört vackra Höga kusten. Verkligen en underbar kryssning som vi njöt väldigt mycket av de sista dagarna i juni.
 
 
Årets skolavslutning!
Vår skola fullbordade i juni det andra läsåret i Malmköping och vi släppte iväg ytterligare en kull nior till gymnasiet, bland annat efter att vi ätit en avslutningslunch i Malmköpings stadshus. Jag har nu varit rektor på skolan i 21 månader och trivs utmärkt, men har ännu inte riktigt lyckats lyfta skolan så mycket som jag hoppats och som jag vet att vi torde ha kapacitet för. Jag ser dock tiden an med stor tillförsikt och målsättningen framåt är hög.
 
 
Årets elitlopp!
SIsta söndagen i maj arrangerades som vanligt elitloppet på Solvalla och jag var där tillsammans med Fredrik. Jag trodde och hoppades väldigt mycket på seger för min favoritkusk Johan Untersteiner som körde den Daniel Redén-tränade hästen Propulsion. Det blev "bara" en andraplats för Johan och Propulsion efter att ha hamnat lite för dåligt till inför upploppet. Björn Goop stal loppet mycket skickligt i ett tidigt skede och vann med hedershästen Timoko. Propulsion har efter detta utvecklats ännu mer och räknas definitivt som en av de stora favoriterna i det franska storloppet Prix d'amerique i slutet av januari och inte minst i elitloppet kommande vår.
 
 
Årets varför?
Den 7 april drabbades centrala Stockholm av ett terrordåd som dödade en handfull människor. Tyvärr har terrorn blivit något som vi får kalkylera med, inte minst i de europeiska storstäderna och det är så hemskt och så meningslöst. Varför? Varför måste det finnas så mycket ondska i världen? Varför ska helt oskyldiga människor behöva drabbas? En sorgens dag där emellertid polisen gjorde ett lysande arbete och relativt snabbt lyckades både identifiera och ta fast den skyldiga gärningsmannen.
 
 
Låt 2018 vara året då vi är snälla mot varandra!
 
//Steven 
 
 
 

Kommentera här: