Fredagsuppdatering 23 februari 2018

Fredag igen och dags för veckans fredagsuppdatering. Lönefredag dessutom för väldigt många, men icke för mig. Jag får lön den 27:e och det är lite småirriterande när det tjoas om lönehelg, vilket jag tycker har inträffat ganska ofta det senaste året. Varför tycka och tro när jag kan ta reda på fakta.
 
Februari 2017 - Lönehelg 25-26 feb för de med löneutbetalningsdag den 25:e, inte för oss med den 27:e.
Mars 2017 - Samma sak. Alltid samma veckodagar på alla datum i februari-mars om det inte är skottår.
Juni 2017 - Lönehelg 24-25 jun för de med löneutbetalningsdag den 25:e, inte för oss med den 27:e.
November 2017 - Lönehelg 25-26 nov för de med löneutbetalningsdag den 25:e, inte för oss med den 27:e.
Februari 2018 - Lönehelg 24-25 feb för de med löneutbetalningsdag den 25:e, inte för oss med den 27:e.
Mars 2018 - Lönehelg 24-25 mar för de med löneutbetalningsdag den 25:e, inte för oss med den 27:e.
 
Detta "fenomen" har alltså per mars 2018 inträffat sex gånger av fjorton det senaste dryga året. Min känsla visade sig alltså stämma. Det kommer dessutom hinna hända i maj, augusti och november också. Tre gånger av åtta är det alltså inte lönehelg för oss med lön den 27:e när det basuneras ut att det är lönehelg. Tilläggas bör väl att jag är ödmjukt tacksam över att inte vara beroende av att lönen kommer in på kontot ett exakt datum, bara den finns på plats innan månadsskiftet då ett gäng räkningar ska betalas. Måste också lägga den kommentar jag slänger fram varje år. Februarilönen är den lönen som behöver räcka minst antal dagar, därför är det en extra bra lön.
 
Förra helgen var vi på dop. Min brorsdotter Frida och hennes man Erik döpte sitt tredje barn Hedda i Ytterselö kyrka. Dopet var fint och den efterföljande samlingen i Stallarholmens församlingshem med smörgåstårta på menyn var väldigt trevlig. Vi hade våra barnbarn Adrian och Axel med oss eftersom deras föräldrar jobbade. De var hos oss hela dagen vilket var supermysigt. 
 
Elever och lärare har haft sportlov den här veckan. Jag har också växlat ner en aning och mestadels jobbat hemifrån eller varit lite småledig. I måndags åkte jag på lunchtrav i Gävle då Hibo Viking startade. Han kom mersmakande femma och hade han inte "slagit ihop" och galopperat varvet från mål har jag svårt att se att han skulle ha förlorat. Det fanns förklaring till galoppen som skedde i snabb tempoväxling, däremot verkar han stabil från start numera när han är kastrerad. Två felfria avgångar i rad från start och han kommer att vinna när som helst.
 
 
I tisdags var jag på utbildning i Stockholm hela dagen. Det handlade om den nya dataskyddslagen GDPR som införs i hela EU den 25 maj. Hur hantering av personuppgifter får och ska göras kommer att medföra massor av extraarbete för offentliga verksamheter och företag. Det är sannerligen ingen fråga jag går igång på, men som måste skötas klanderfritt. Förresten var det en av föreläsarna som verkligen har en läxa att göra vad gäller språkriktigheten i en av bilderna som visades upp.
 
 
I onsdags var det en mötesdag. Dels ett möte i Strängnäs under förmiddagen och därefter ett möte på BUP i Eskilstuna efter lunch.
 
Torsdagen tillbringade jag i skolan tillsammans med min ena, eller möjligtvis andra, biträdande rektor Ola. Vi hann prata om, och planera för, sådant vi sällan hinner hantera i vardagen. Det blev ganska sent innan jag kom iväg från jobbet, men jag ville vara så färdig som möjligt med tanke på planerna inför idag och resten av helgen.
 
Vi befinner oss nämligen i Stockholm dit vi anlände för någon timme sedan. Vi bor på ett mysigt hotell i Gamla Stan och det känns lovande. Exakt vad vi ska göra varenda sekund har vi inte bestämt ännu, men helt klart är att vi imorgon kväll ska gå på Oscarsteatern och se Gentlemannen.
 
Veckan i övrigt har naturligtvis präglats av OS i Pyeongchang. Framgångarna för de svenska atleterna fortsätter och nästa vecka ska jag ge mig på en komplett sammanfattning av de svenska prestationerna. De som överraskat mest som grupp är ju skidskyttarna i allmänhet och i synnerhet Hanna Öberg på individnivå. Ett guld som värmde mig lite extra var ändå André Myhrers. Denna oerhört sympatiska veteran var OS-fyra redan för tolv år sedan och han föräras med två bilder i nedanstående sammanställning av veckans medaljörer.
 
OBS! Precis när jag skriver dessa rader har Sverige vunnit guld i herrarnas skidskyttestafett. Helt obegripligt med dessa enorma framgångar utifrån resultaten tidigare under säsongen. Återkommer till detta i min OS-sammanfattning nästa vecka (eller i ett speciellt inlägg).

 
En tanke som slog mig idag. Vilket hallå det hade varit i sociala medier om Hanna kommit från något annat land och helt plötsligt börjat leverera resultat så som hon gjort. Det hade garanterat pratats om både astmamedicin och läppsalva, ja ni fattar. Visst är det lite märkligt att till synes friska idrottsmän och kvinnor använder sig av astmamedicin, men debatten i Sverige förenklas. Att träna skidåkning med den enorma ansträngningen, oftast i kyla, framkallar astma hos många skidåkare. Ska dessa åkare som drabbas inte få vara med och utöva sin idrott? I det här sammanhanget vill jag verkligen uttrycka att jag är så sjukt imponerad av Norge som vinteridrottsnation. De är ju bra i (nästan) allt medan vi egentligen bara konkurrerar i ett fåtal sporter. När jag skriver detta har de 36 medaljer. 36!!! Fördelat på 13 guld, 13 silver och 10 brons. Vilka dominanter!
 
Ännu en OS-reflektion. De här spelen går i Sydkorea, nästa vinterspel 2022 arrangeras i Peking. Där emellan är det ett sommar-OS 2020 och det arrangeras i Tokyo. Tre raka olympiska spel i Asien och sedan sitter IOK-pamparna och säger att pengar inte styr. Bullshit! Money talks more than ever. Som lök på den feta laxen arrangerar ju som bekant den aktade fotbollsnationen (OBS! ironi) Qatar fotbolls-VM 2022. Typ allt var bättre förr...
 
Innan jag lämnar OS för den här gången måste jag kommentera Tre Kronors fiasko. I mina ögon är det långt ifrån godkänt att åka ut mot Tyskland även om vi ställer upp med ett C-lag. Dock är det inte i närheten av superfiaskot i Salt Lake City för 16 år sedan och den sågning av laget som Lasse Granqvist bjöd på den gången i Radiosporten är värd att lyssna på igen. Lasse Granqvist är för övrigt alltid värd att lyssna på.
 
 
I söndags var det final för en av de bästa svenska TV-serierna som någonsin producerats. Efter 6,5 år, fyra säsonger och 38 avsnitt blir det (troligtvis) aldrig någon mer säsong av Bron. Jag ska inte spoila något eftersom jag vet att många fått upp ögonen för serien på den senaste tiden eller att man väljer att maratonkolla igenom säsongerna. En fantastisk serie har det emellertid varit och jag har följt varenda avsnitt i direkt närhet till när det sänts. Mer om TV. Hoppas ni kollar på Bonusfamiljen på SVT. En underbar serie som successivt blivit allt djupare och där karaktärerna tillåtits att utvecklas ganska raskt. Det är mindre garv nu när jag tittar, mer eftertänksamhet. Några rollkaraktärer jag kanske retade mig mest på i början har verkligen vuxit i mina ögon. Bonusfamiljen rekommenderas varmt.
 
Träningen rullar på som tusan just nu. Förvisso bara fyra pass senaste veckan, men det har känts väldigt bra. 17 pass hittills i februari.
 
Efter ett längre uppehåll på grund av OS så drar Sörmland Topp 5 igång igen nästa vecka. Ellinore ligger för närvarande på fjärde plats men hon skulle bli så himla glad om hon får just din röst. Skicka ett sms till nummer 72250 och skriv P4Sörm 4 i meddelandefältet. Det går bara att rösta en gång per nummer så den lilla tjänsten som tar max 20 sekunder kan du säkert bjussa på. Du måste rösta senast vid midnatt på tisdag den 27 februari.
 
 
Det blev en matig fredagsuppdatering där här gången, men jag hoppas du orkade läsa hela vägen. Med förhoppning om att vi alla är snälla mot varandra så tillönskar jag er en riktigt trevlig (löne)helg!
 
//Steven :-)
 

Kommentera här: