Obegripliga busstidtabeller

Det här inlägget skulle egentligen kunna bli precis hur långt som helst med otaliga exempel på hur idiotiskt konstruerade många av busstidtabellerna är inom Sörmlandstrafiken. Jag ska dock nöja mig med två exempel.
 
När man åker bussen från Strängnäs till Mariefred kl 21.20 på lördagskvällar är den framme i Stallarholmen kl 21.48. Då står bussen där och väntar i sex minuter, till kl 21.54 enligt tidtabell. Det finns ingen annan buss den väntar på, det finns ingen förbannad anledning i världen till att den ska stå där och vänta. Verkligen ingen, ingen, ingen orsak alls.
 
Däremot finns det bussar där man som passagerare är beroende av att hinna byta och där det vore bra med några minuters marginal. Ett exempel på detta är en elev vi har i skolan och som åker från Malmköping till Stjärnhov. Eleven måste byta buss i Sparreholm, men enligt tidtabellen avgår bussen från Sparreholm till Stjärnhov exakt samma minut som bussen från Malmköping kommer in. Den sistnämnda är alltid några minuter försenad och eleven tvingas vänta en timme och två minuter i Sparreholm med följden att eleven kommer till Stjärnhov en timme och fyra minuter senare än vad han skulle behöva göra. HELT I ONÖDAN! Någon kommunikation mellan bussarna att vänta in varandra verkar inte heller förekomma...
 
Alltså på riktigt: Vad är det för klåpare som gör så användarovänliga busstidtabeller? I det sistnämnda fallet handlar det om att kanske justera två-tre minuter. De kan väl låna av de där sex onödiga minuterna i Stallarholmen på lördagskvällar. Uselt! sa Bill. Genomuselt! sa Bull.
 
//Steven :-)

Kommentera här: