Säsongens bästa match i Eskilstuna sporthall

Efter en trevande inledning av serien har Guif växlat upp undan för undan och sakta men säkert närmat sig toppen av den rekordjämna elitserien i handboll. För knappa två veckor sedan vann man hemma mot Alingsås, som är en av toppkonkurrenterna, och ikväll blev det uddamålsvinst mot Lugi som också krigar längst upp i tabellen.
 
Ändå känns det som om Guif har kapacitet att höja sig ytterligare några snäpp och det kan behövas i årets slutspel som blir stentufft. Kristianstad som verkat tämligen överlägsna under säsongen, har på slutet radat upp flertalet förluster och det blir nästa rejäla kubbning i Eskilstuna då skånelaget kommer på besök. Förutom de redan nämnda fyra lagen tillhör överraskningslaget Malmö (seger borta mot Kristianstad ikväll) och Sävehof de lag som faktiskt kan gå hela vägen. Med tanke på detta vore det oerhört viktigt om Guif kan kriga sig upp till en topp-2-placering, eftersom det i så fall vankas aningen lättare motstånd i kvarten i form av RIK (har i och för sig lyft sig mycket under säsongen) eller Hammarby (som Guif haft svårt för och tappat onödiga poäng mot.
 

Foto: Gunnar Johansson
 
Jag tycker Guif fortfarande har vissa problem på målvaktssidan. Nu har förvisso Richard Larsson (mot Alingsås) och Aron Rafn Edvardsson (i kvällens match) fått pris som bästa spelare de sista två hemmamatcherna, men det måste ändå bli bättre. Generellt kan man säga att de är mycket bra i närspelet, när motståndarna får lägen på linjen, men från nio meter går det mesta in och räddningarna är ganska sällsynta.
 
Foto: Gunnar Johansson
 
Försvarsspelet i övrigt har vuxit mycket efter EM-uppehållet och är nog den stora skillnaden mot i höstas. Framåt missas det för mycket, men bitvis glimrar killarna till med högt bolltempo och snygga avslut. Skyttet är dock svagt och spelare som Viktor Östlund och Helge Freiman sprider många bollar.
 
Jag tror dock på en trevlig vår och kan man bara slippa skador, nu har det varit lugnt ett bra tag - peppar, peppar - så kan det räcka riktigt långt, kanske ända till final. Jag hoppas också att den förmodade come backen från Robin Andersson blir verklighet. Vi ska minnas att han var landslagsman när skadehelvetet började och det är ju som att få in ett nyförvärv med spetskompetens i laget.
 

Foto: Gunnar Johansson
 
Till sist några ord om "Rött hjärta" som är en satsning som Guif gör att återta positionen som ett lag med en stor och bra publik. Jag tycker kampanjen är bra och har efterlyst något liknande, då det blivit allt sömnigare på hemmamatcherna där man mest hör medelålders män gasta på domare och motståndare. Publikhavet är inte längre lika rött och fortfarande är den enda hejaramsan som finns: "Äääskilstuna - klapp - klapp - klapp". Så här löd pressmeddelandet från föreningen när Rött hjärta lanserades:

 

Nu är det dags att återskapa trycket från läktarplats och skapa slutspelsstämningen
redan nu med start inför matchen Alingsås på söndag klockan 16.00!!!
Vi startar nu kampanjen ”RÖTT HJÄRTA” där vi uppmanar alla att återigen klä sig i rött
på läktaren och vi uppmanar alla att med sin röst, sitt engagemang, sin klädsel, sin tuta
eller trumma vara med och skapa en stämning i Sporthallen som gör vårt lag oslagbart
i Eskilstuna Sporthall! Det röda hjärtat kommer också att i olika former att synas i
Eskilstunas stadsbild under våren…
RÖTT HJÄRTA ÄR LIKA MED!

  • Röd klädsel till matcherna!
  • Vi hejar på Guif! #älskaintehata
  • Klappa med under matcherna!
  • Våga sjunga med när klackledare drar igång sånger!

Vår förhoppning är att under våren sluta oss samman som en förening med ett stort
hjärta, ett stort engagemang och mycket glädje! Alla på läktaren är oerhört viktiga för
vägen till framgång och tillsammans så vet vi att vi kan skapa någonting för Eskilstuna
att vara mycket stolta över!


 

Fortfarande återstår massor av arbete för att få detta att fungera i praktiken och det räcker inte med en presskommuniké och uppmaningar från speakern. Men initiativet är lovvärt och jag hoppas att Micke Danielsson och hans stab orkar jobba vidare med denna ack så viktiga fråga.

 

//Steven :-)

Kommentera här: