Kall Kalla måste börja ransonera

För fem år sedan fick Charlotte Kalla sitt stora genombrott då hon vann Tour de Ski. Efter det spåddes hon en lysande framtid i den yppersta världstoppen av damskidåkningen och där har hon väl också hört hemma. även om det hela tiden funnits några som varit lite bättre.
 
Hon har emellertid haft en distans där hon alltid nämnts med den största respekt och där hon är regerande olympisk mästarinna, nämligen 10 km fristil. Även om det var längesen det blev någon seger när de allra bästa är med så har hon staplat pallplatserna på hög när det gällt den aktuella distansen.
 
Med detta som bakgrund var dagens sjundeplats i VM en stor besvikelse och missräkning. När man ser Charlotte åka känns det som om hon inte är i närheten av att vara lika stark som exempelvis norskorna och det stavas(!) nog både teknik och träning. Fast det som slår mig allra mest är att hon ser sliten ut och till skillnad från sina konkurrenter så har hon valt att under den här säsongen både åka Tour de Ski samt att tävla på samtliga distanser i världsmästerskapet. Det sistnämnda känns onödigt, osmart, orutinerat och felprioriterat. Hon borde naturligtvis ha kommit till sin paraddistans med en fräschare kropp och det var inte möjligt med det tuffa program hon haft.
 
Hoppas det blir en nyttig lärdom inför kommande mästerskap. Jag tror att Charlotte Kalla har potential att återta sin plats i världstoppen, åtminstone i den fria tekniken, men förutom att öka på mängden träning gäller det också att hon är mer restriktiv i valet av distanser. Jonas Karlsson SVT Sport är för övrigt inne på exakt samma linje som jag.
 
//Steven :-)
 
 

Kommentera här: